În SUA s-au prăbușit două dintre cele mai mari bănci. Se va repeta criza din 2008?
Full Article 8 minutes read

În SUA s-au prăbușit două dintre cele mai mari bănci. Se va repeta criza din 2008?

Două dintre cele mai mari bănci din SUA, care lucrau cu start-up-uri și criptomonede, s-au prăbușit. Jurnaliștii de la „Novaya Gazeta Europe” explică ce se întâmplă și dacă există premisele pentru o nouă criză financiară precum cea din 2008.

Revenirea „lebedei negre” în 2023 nu s-a lăsat aștepată. Se părea că lupta împotriva inflației în SUA este pe drumul cel bun – miercurea trecută, președintele Fed, Jerome Powell, a lăsat să se înțeleagă că va continua să majoreze dobânzile într-un ritm accelerat. Cu toate acestea, evenimentele de săptămâna trecută au scos la iveală consecințele majorării rapide a ratelor de anul trecut și au dus la al doilea cel mai mare faliment bancar din SUA din 2008 încoace, pregătind, probabil, terenul pentru o nouă criză financiară.

Sfârșitul epocii capitalului de risc

Silicon Valley Bank (SVB) a efectuat, pe 8 martie, o emisie suplimentară de acțiuni în valoare de 1,75 miliarde de dolari „pentru a-și consolida bilanțul” și pentru a compensa pierderea de 1,8 miliarde de dolari suferită în urma vânzării unei părți din portofoliul său de active. Anunțul a declanșat o ieșire de fonduri din conturile băncii, clienții retrăgându-și banii „pentru orice eventualitate”. Prudența clienților a dus la o gaură de 1 miliard de dolari în bilanțul băncii.

În același timp, acțiunile sale s-au prăbușit cu zeci de procente, iar capitalizarea băncii a scăzut cu peste 60 %. Vineri, tranzacționarea acțiunilor băncii a fost oprită. Iar la sfârșitul după-amiezii, Departamentul de Protecție și Inovație Financiară (DPFI) din California a oprit operațiunile băncii. Piața bursieră a reacționat prin scădere, în special sectorul bancar. Patru dintre cele mai mari bănci americane, după mărimea activelor – JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup și Wells Fargo – au scăzut în valoare cu 52,4 miliarde de dolari într-o singură zi.

Caracteristica specială a SVB Bank a fost faptul că era cel mai mare creditor al firmelor de capital de risc din SUA.

De exemplu, 44% dintre firmele de capital de risc din domeniul tehnologiei și al medicinei care au fost scoase la bursă anul trecut au fost deservite de această bancă.

SVB se afla pe locul 16 în sistemul bancar american în ceea ce privește activele (209 miliarde de dolari). Cel mai important, însă, este că și alte bănci se află într-o situație similară. Duminică, Signature Bank (110,4 miliarde de dolari în active) a fost închisă din motive similare (capital insuficient și risc sistemic). Această bancă fusese o sursă populară de finanțare pentru companiile de criptomonede.

O serie de alte bănci precum First Republic Bank, Charles Schwab, Western Alliance Bancorp au fost, de asemenea, afectate puternic de falimentul SVB – acțiunile băncilor au scăzut cu zeci de procente. Se pare că investitorii suspectează ceva. Dintre marile bănci internaționale, o situație similară se observă în cazul băncii elvețiene Credit Suisse.

Cu toate acestea, încă de duminică, Departamentul de Trezorerie al SUA a anunțat că va despăgubi deponenții pentru pierderi. Fondul de asigurare a depozitelor FDIC va fi folosit pentru a-i proteja pe deponenți, mulți dintre ei nefiind asigurați din cauza limitei de 250.000 de dolari pentru depozitele garantate.

Pariuri împotriva depozitelor

Motivul pentru care SVB Bank a ajuns la un sfârșit atât de nefericit a fost creșterea bruscă a ratelor dobânzilor în economia americană. Pe lângă strângerea de fonduri, care nu au lipsit după ce au fost distribuiți „banii din elicopter” în timpul pandemiei, banca a trebuit să aibă grijă să plaseze acești bani astfel încât profiturile generate să acopere pasivele din depozite.

Cu toate acestea, obligațiunile cumpărate în urmă cu un an și acum sunt lucruri foarte diferite. Rata Fed a fost de 0,25% la începutul anului 2022 și a crescut la 4,75% în martie 2023. Obligațiunile guvernamentale pe termen scurt, de până la un an, ofereau randamente scăzute, aproape zero, spre deosebire de titlurile pe 10 ani, unde randamentul era mai mare.

Cu alte cuvinte, după ce a investit în obligațiuni guvernamentale pe 10 ani la 1,5% pe an, banca a înregistrat o pierdere temporară în situația actuală (titlurile s-au depreciat din cauza creșterii ratei Fed), iar valoarea totală a portofoliului a scăzut cu 9-15%.

Teoretic, dacă deponenții nu s-ar fi grăbit să își salveze depozitele (iar cursele au început încă de la jumătatea anului 2022, deoarece multe companii au „înghițit” în mod activ deținerile lor anterioare), banca ar fi plătit totul la timp.

Dar realitatea este că, până în martie 2022, SVB a acumulat aproape 130 de miliarde de dolari în depozite la vedere – iar până la sfârșitul anului 2022, 50 de miliarde de dolari din acestea, cei mai isteți clienți au preferat să le retragă.

Există o mulțime de întrebări la adresa managementului de risc al băncii, în condițiile în care există suficiente instrumente pe piață pentru acoperirea riscurilor. Se știe că Laura Izurieta, șefa managementului de risc de la Silicon Valley Bank, a demisionat  în aprilie 2022, iar postul ei nu a fost ocupat timp de aproape un an. Un detaliu curios: directorul executiv al SVB, Joseph Gentile, a fost un fost director executiv al Lehman Brothers înainte de prăbușirea publică a băncii în 2008. Bineînțeles, totul nu este decât o coincidență.

Îngrijorări pentru monedele stabile

Capitalul de risc implică randamente mai mari, dar și riscuri semnificative. În această categorie de active se înscriu și criptomonedele.

Nu doar antreprenorii IT clasici, ci și companiile de criptomonede au păstrat bani la Silicon Valley Bank. Inclusiv compania Circle, emitentul uneia dintre cele mai mari monede stabile USDC. Conturile bancare ale companiei au deținut o parte din garanțiile pentru acest jeton. Potrivit celor mai recente date de pe site-ul Circle, la 9 martie, rezervele totale se ridicau la 43,5 miliarde de dolari, din care 75% (32,4 miliarde de dolari) erau în titluri de valoare americane pe termen scurt. Însă Silicon Valley Bank era cea care deținea 3,3 miliarde de dolari.

După ce vestea a fost făcută publică, USDC s-a desprins de pe paritatea 1:1 cu dolarul și a fost tranzacționat la aproximativ 10% sub valoarea nominală pe diferite burse pentru o perioadă de timp. Aceeași soartă a avut-o și Binance BUSD Stablecoin. Dar a treia monedă stabilă populară, USDT, s-a dovedit a fi mai stabilă. Cu toate acestea, ar putea fi o chestiune de transparență. Circle divulgă mai multe informații decât alți custozi de stablcoin.

Această evoluție, a prăbușit cotațiile de schimb ale bitcoin și ale altor criptomonede, care au căzut deja de la falimentul bursei de criptomonede FTX. Cu toate acestea, declarațiile regulatorilor au liniștit piața cripto. Cursurile de schimb stabile și-au revenit, iar prețul bitcoin a înregistrat din nou câștiguri începând de luni seara. Spre deosebire de piața bursieră, unde totul nu este atât de clar.

Criza bancară din SUA se anulează?

În ciuda asigurărilor date de autoritățile de reglementare financiară că totul este sub control, falimentul SVB este un semnal de alarmă pentru industria bancară din SUA. Primul lucru care vine în minte este o analogia cu Lehman Brothers din 2008. Problemele bugetare ale acelei bănci au fost cunoscute în avans atât de conducere, cât și de autoritatea de reglementare – standardele contabile permit ca o pierdere teoretică să nu fie recunoscută imediat. Băncile mari sunt întotdeauna supuse unei examinări speciale.

Ipoteza că problemele erau cunoscute dinainte este confirmată parțial de acțiunile prompte ale autorității de reglementare, precum și de vânzarea din interior a acțiunilor băncii de către directorul general al SVB, Greg Becker, cu două săptămâni înainte de faliment.

Evoluțiile ulterioare sunt greu de prevăzut, dar în acest moment acțiunile băncilor americane se vând într-un ritm înspăimântător.

În discursul său, de pe 13 martie, privind situația bancară, președintele american Joe Biden a acuzat administrația anterioară că a ridicat restricțiile bancare și a asigurat, de asemenea, că clienții vor avea acces la fondurile lor, ceea ce este esențial pentru multe start-up-uri și companii care aveau un singur cont bancar SVB.

Problema, însă, este că din cele peste 200 de miliarde de dolari, SVB avea asigurate aproximativ 5-7% din depozitele sale de retail. Este probabil ca majoritatea fondurilor neasigurate să fie plătite după vânzarea tuturor activelor băncii. Cu toate acestea, nu este clar cum ar afecta piața o astfel de vânzare de titluri.

Pe de altă parte, așteptările privind o majorare a ratei dobânzii au scăzut la minime în doar câteva zile. Mai mult, experții speculează că o majorare a dobânzii se va încheia în acest an și chiar iau în considerare reluarea relaxării cantitative, de care Fed a încercat să se îndepărteze în cadrul luptei sale împotriva inflației. Zilele următoare vor arăta cât de rezistent este sistemul financiar american.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: