BBC

În UE a început campania de vaccinare anti-COVID. Cine este primul român imunizat? (FOTO)

În statele din Uniunea Europeană începe campania de vaccinare. Primul vaccin împotriva COVID-19 a fost făcut în România, duminică dimineață, Mihaelei Anghel, asistenta medicală care a preluat primul pacient infectat cu coronavirus, scrie portalul g4media.ro.

Asistenta Mihaela Snghel are 26 de ani, lucrează de 4 ani la Institutul ”Matei Balș” și a stat 15 minute sub observație după ce a făcut vaccinul.

g4media.ro

Context

În prima fază a campaniei de vaccinare anti-COVID este vizat personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecţioase din România, care se află în prima linie de luptă împotriva noului coronavirus.

România va avea peste 10 milioane de doze de vaccin din contractele negociate de Comisia Europeană.

Până în acest moment, Comisia Europeană a semnat contracte cu șase companii. În baza acestor contracte semnate și în funcție de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către Agenția Europeană a Medicamentului și autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare.

Agenția Europeană a Medicamentului a publicat prospectul serului produs de Pfizer/BioNTech. Denumirea comercială a vaccinului este Comirnaty.

Potrivit documentului, este un preparat destinat doar persoanelor de peste 16 ani.

Prospectul mai prevede că vaccinul trebuie administrat în două doze, la un interval de cel puțin 21 de zile.

Documentul mai arată că durata protecţiei oferite de ser nu este cunoscută deocamdată, dar nu e mai mică de căteva luni, şi este încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfăşurare.

Este posibil, de asemenea, ca persoanele vaccinate să nu fie pe deplin protejate înainte de șapte zile după a doua doză de vaccin.

Trei țări din UE au început vaccinarea de ieri

Ungaria, Germania și Slovacia au furat startul în campania de vaccinare, primele persoane din cele trei state fiind imunizate încă de sâmbătă.

În Germania, prima care a primit serul a fost o bătrână de 101 ani de la un azil, în timp ce în Slovacia vaccinul i-a fost administrat unui membru al comisiei pentru gestionarea pandemiei. În Ungaria, serul Pfizer/BioNTech a ajuns la mai multe cadre medicale.  Totul face parte dintr-un plan stabilit deja, au anunțat oficialii maghiari, scrie Digi24.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: