În UE a început campania de vaccinare anti-COVID. Cine este primul român imunizat? (FOTO)
Full Article 2 minutes read

În UE a început campania de vaccinare anti-COVID. Cine este primul român imunizat? (FOTO)

În statele din Uniunea Europeană începe campania de vaccinare. Primul vaccin împotriva COVID-19 a fost făcut în România, duminică dimineață, Mihaelei Anghel, asistenta medicală care a preluat primul pacient infectat cu coronavirus, scrie portalul g4media.ro.

Asistenta Mihaela Snghel are 26 de ani, lucrează de 4 ani la Institutul ”Matei Balș” și a stat 15 minute sub observație după ce a făcut vaccinul.

În UE a început campania de vaccinare anti-COVID. Cine este primul român imunizat? (FOTO)

g4media.ro

Context

În prima fază a campaniei de vaccinare anti-COVID este vizat personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecţioase din România, care se află în prima linie de luptă împotriva noului coronavirus.

România va avea peste 10 milioane de doze de vaccin din contractele negociate de Comisia Europeană.

Până în acest moment, Comisia Europeană a semnat contracte cu șase companii. În baza acestor contracte semnate și în funcție de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către Agenția Europeană a Medicamentului și autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare.

Agenția Europeană a Medicamentului a publicat prospectul serului produs de Pfizer/BioNTech. Denumirea comercială a vaccinului este Comirnaty.

Potrivit documentului, este un preparat destinat doar persoanelor de peste 16 ani.

Prospectul mai prevede că vaccinul trebuie administrat în două doze, la un interval de cel puțin 21 de zile.

Documentul mai arată că durata protecţiei oferite de ser nu este cunoscută deocamdată, dar nu e mai mică de căteva luni, şi este încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfăşurare.

Este posibil, de asemenea, ca persoanele vaccinate să nu fie pe deplin protejate înainte de șapte zile după a doua doză de vaccin.

Trei țări din UE au început vaccinarea de ieri

Ungaria, Germania și Slovacia au furat startul în campania de vaccinare, primele persoane din cele trei state fiind imunizate încă de sâmbătă.

În Germania, prima care a primit serul a fost o bătrână de 101 ani de la un azil, în timp ce în Slovacia vaccinul i-a fost administrat unui membru al comisiei pentru gestionarea pandemiei. În Ungaria, serul Pfizer/BioNTech a ajuns la mai multe cadre medicale.  Totul face parte dintr-un plan stabilit deja, au anunțat oficialii maghiari, scrie Digi24.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: