Încă 11 persoane au obținut cetățenia Republicii Moldova, prin programul de investiții
Full Article 2 minutes read

Încă 11 persoane au obținut cetățenia Republicii Moldova, prin programul de investiții

Președintele Igor Dodon a semnat un nou decret de acordare a cetățeniei Republicii Moldova în schimbul investițiilor. În total, 11 persoane au devenit cetățeni ai Republicii Moldova. Documentul a fost publicat pe 7 august în Monitorul Oficial.

x

Potrivit informației publicate, este vorba de șase persoane și cinci membri ai familiilor lor. Numele beneficiarilor este ținut în secret.

Anterior, tv8 a scris că omul de afaceri rus Andrei Goncearenko, care a achiziționat 95% din capitalul „Avia Invest”, ce are în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, și-a depus dosarul pentru obținerea cetățeniei R. Moldova prin programul „Cetățenie prin investiție”. Surse demne de încredere au declarat pentru TV8 că actele au fost depuse în luna iunie 2019. În lista pentru verificări au fost incluse mai multe rude ale omului de afaceri: două persoane în etate, probabil părinții businessmanului, o femeie de 36 de ani, care ar fi soția acestuia și o minoră.

Pe 18 iunie, parlamentul a aprobat în cea de-a doua lectură abrogarea legii privind cetățenia prin investiții. Astfel, legea va fi anulată la 1 septembrie 2020, atunci când va expira moratoriul introdus de parlament.

Precizăm că programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție a fost lansat în noiembrie 2018. Până la data de 23 august 2019, când a fost instituit moratoriu asupra recepționării cererilor, Agenția Servicii Publice a recepționat 37 de dosare. În total este vorba despre 97 de persoane.

De la lansarea programului, opt persoane au primit cetățenia Republicii Moldova. Astfel, în Fondul de Investiții publice pentru dezvoltare durabilă a fost vărsată suma de 545 de mii de euro.

Amintim că, într-o conferință de presă din 12 ianuarie, responsabilul de relații cu publicul al companiei Henley & Partners, partenerul guvernului Republicii Moldova în implementarea programului, a declarat că dacă contractul privind implementarea programului de cetățenie prin investiții va fi reziliat, Republica Moldova va fi nevoită să achite anumite penalități, prevăzute în document.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: