WHO Moldova

Încă 5 vieți răpite de noul coronavirus. Victimele sunt din Rezina, Taraclia, Florești, Ialoveni și Chișinău

În R. Moldova au fost înregistrate încă 5 decese în rândul pacienților infectați cu noul coronavirus. Potrivit unui comunicat publicat în dimineața de 30 iunie, este vorba despre 4 femei și un bărbat.

Deces 537: Femeie de 61 ani, din raionul Ialoveni. Transferată, la data de 20 iunie,  de la Spitalul Clinic Municipal Sf. Treime la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: diabet zaharat, nefropatie diabetică, hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă.

Deces 538: Bărbat de 67 ani, din raionul Rezina. Transferat,  la data de 23 iunie, de la Spitalul Raional Rezina, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: sechele AVC suportat, encefalopatie discirculatorie mixtă gr. III, hipertensiune arterială, bronhopneumopatie cronică exacerbare severă

Deces 539: Femeie de 78 ani, din raionul Taraclia. Internată în stare gravă, la data de 26 iunie, la Spitalul Raional Taraclia. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență cardio-vasculară.

Deces 540: Femeie de 71 ani, din mun. Chișinău. Internată la data de 17 iunie, la Spitalul Clinic Muncipal Nr. 1. Comorbidități: diabet zaharat, infarct miocardic vechi, cardiomiopatie mixtă, hipertensiune arterială.

Deces 541: Femeie de 55 ani, din raionul Florești. Internată la data de 6 iunie, la Spitalul de Psihiatrie Bălți. Comorbidități: hepatită cronică, schizofrenie paranoidă, obezitate, cardiopatie dismetabolică, hipertensiune arterială.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 16357 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1217 în Transnistria.

Starea de sănătate a persoanelor infectate: 483 stare gravă (dintre care 30 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1115 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 2408 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-606, farmaciști-28, asistenţi medicali-966, felceri-123, personal auxiliar-685 persoane.

Alte 148 persoane au fost tratate și externate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 9382.

Alte 153 persoane s-au tratat de COVID-19. În total, 9382 persoane au fost vindecate.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Legături cu Rusia”. Bucureștiul explică interdicția lui Ion Ceban în spațiul Schengen

Decizia de a-i interzice primarului Chișinăului, Ion Ceban, accesul în România, a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Declarația a fost făcută de ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, pentru RFI. Oficiala a reiterat că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict din rațiuni care țin de siguranța națională, scrie Digi24.

„În cazul domnului Ceban, pentru că este singurul nume public despre care pot vorbi, există de multă vreme documentate legături complicate ale dumnealui cu reprezentanţi ai Federaţiei Ruse. Pentru România este extrem de important ca acest tip de influenţă să fie limitată pe teritoriul nostru, mai ales că noi avem un număr foarte mare de cetăţeni, care sunt şi cetăţeni români, şi cetăţeni ai Republicii Moldova. Este o decizie care a fost luată din raţiuni care ţin de siguranţa naţională. Decizia de a nu permite accesul pe teritoriul României are drept efect direct decizia de a nu permite accesul pe teritoriul Spaţiului Schengen”, a declarat Oana Ţoiu.

Oficiala a precizat că măsura nu a fost stabilită în mod direct de Ministerul de Externe pe care îl conduce, deoarece o astfel de hotărâre sau monitorizare, spune Țoiu, nu ţin de competenţa ministerului.

„Este o decizie care este pornită din aceste raţiuni de siguranţă naţională, însă Ministerul Afacerilor Externe este un partener important în acest proces şi pentru noi este foarte important, atât cât ţine de noi şi de celelalte ministere, să ne asigurăm că limităm acest tip de riscuri de influenţă şi de prezenţă pe teritoriul nostru”, a explicat Ţoiu.

În ceea ce priveşte alegerile parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova în luna septembrie, Oana Ţoiu a declarat că este important ca în rezultatele scrutinului să se reflecte voinţa exprimată la referendumul privind aderarea la UE.

„Pentru noi este foarte important ca voinţa cetăţenilor din Republica Moldova exprimată prin referendum şi anume aceea de a adera la Uniunea Europeană să fie o voinţă care se reflectă în alegerile care urmează. Este foarte important ca ele să fie organizate corect şi, în special, să fie nişte alegeri păzite, protejate de ingerinţa altor state. Şi, aici, România a trecut prin nişte experienţe recent. Credem că putem fi de ajutor şi în cadrul Uniunii Europene, şi în relaţia bilaterală cu Republica Moldova, pentru a împărtăşi parte din lecţiile pe care le-am învăţat, parte din tacticile pe care le-am văzut folosite în aceste campanii”, a mai declarat ministra de Externe de la București.

***

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Președintele României, Nicușor Dan, a confirmat oficial, pe 14 iulie, că interdicția de intrare în România impusă primarului Ion Ceban are la bază o evaluare de securitate națională. Dan a precizat că măsura nu a fost discutată în Consiliul Suprem de Apărare al României, dar a fost aplicată printr-un alt mecanism legal de reacție în fața potențialelor amenințări, fără să precizeze care anume.

Liderul de la Cotroceni a precizat, în cadrul unei conferințe că, în următorii cinci ani, Ion Ceban nu va mai fi primit de oficialii români și că decizia, inclusiv durata interdicției, se bazează pe motive legate de securitate.

În reacție, Ceban l-a acuzat pe Nicușor Dan că, prin interdicția impusă de statul român, i-ar întoarce „favoarea” președintei Maia Sandu, care l-a susținut direct la alegerile prezidențiale pe care le-a câștigat. Președinția a respins acuzațiile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: