Încă șase cazuri de COVID-19 în Republica Moldova. Bilanțul ajunge la 36 de infectări
Full Article 3 minutes read

Încă șase cazuri de COVID-19 în Republica Moldova. Bilanțul ajunge la 36 de infectări

Încă șase cazuri de COVID-19 în Republica Moldova. Informația a fost prezentată de către Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în cadrul unui briefing de presă, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19 din 18 martie. 

„Au fost procesate în laborator 63 de probe cu suspecție de infecție cu COVID19. Dintre ele, șase sunt cu rezultat pozitiv”, a declarat Nicolae Furtună, ANSP.

Acesta a precizat că, în total, până acum au fost testate 272 de persoane, dintre care 36 au fost diagnosticate cu COVID-19. Mai mult, acesta a adăugat că încă unul dintre pacienții anterior infectați s-a însănătoșit și urmează a fi externat în zilele următoare.

Amintim că pe 18 martie a fost înregistrat primul caz de deces din Republica Moldova din cauza COVID-19. Pacienta, o femeie de 61 de ani, era internată la Spitalul Republican. Ea mai suferea de diabet și hipertensiune. O altă pacientă s-a vindecat și a fost externată.

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a îndemnat oamenii să creadă informațiilor oficiale și să nu răspândească zvonuri.

„Vreau să mă refer la știrile false care rulează pe rețelele de socializare. La Toma Ciorbă, după cum am menționat, avem disponibile 160 de locuri, dintre care 75 de paturi sunt pentru persoanele suspecte sau confirmate cu infecția COVID-19. Pentru a asigura un regim de muncă normal pentru acest spital, am activizat Spitalul clinic nr. 2, unde sunt internați cu suspecții de forme ușoare de COVID-19. Toate speculațiile despre numărul impunător de bolnavi sunt nefondate. Toate specualțiile despre faptul că lipsesc specialiștii: în toate instituțiile sunt medici epidemiologi. Avem suținerea Universității de Medicină și Farmacie care au consolidar rândurile medicilor. La necesitate vom aduce și alt persoanl medical calificat”, a anunțat Viorica Dumbrăveanu.

La ședință a fost prezent și președintele Igor Dodon. Acesta a anunțat că persoanele care răspândesc informații false ar putea fi trase la răspundere penală.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: