riavrn.ru

Încă șase cazuri de COVID-19 în Republica Moldova. Bilanțul ajunge la 36 de infectări

Încă șase cazuri de COVID-19 în Republica Moldova. Informația a fost prezentată de către Nicolae Furtună, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în cadrul unui briefing de presă, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19 din 18 martie. 

„Au fost procesate în laborator 63 de probe cu suspecție de infecție cu COVID19. Dintre ele, șase sunt cu rezultat pozitiv”, a declarat Nicolae Furtună, ANSP.

Acesta a precizat că, în total, până acum au fost testate 272 de persoane, dintre care 36 au fost diagnosticate cu COVID-19. Mai mult, acesta a adăugat că încă unul dintre pacienții anterior infectați s-a însănătoșit și urmează a fi externat în zilele următoare.

Amintim că pe 18 martie a fost înregistrat primul caz de deces din Republica Moldova din cauza COVID-19. Pacienta, o femeie de 61 de ani, era internată la Spitalul Republican. Ea mai suferea de diabet și hipertensiune. O altă pacientă s-a vindecat și a fost externată.

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a îndemnat oamenii să creadă informațiilor oficiale și să nu răspândească zvonuri.

„Vreau să mă refer la știrile false care rulează pe rețelele de socializare. La Toma Ciorbă, după cum am menționat, avem disponibile 160 de locuri, dintre care 75 de paturi sunt pentru persoanele suspecte sau confirmate cu infecția COVID-19. Pentru a asigura un regim de muncă normal pentru acest spital, am activizat Spitalul clinic nr. 2, unde sunt internați cu suspecții de forme ușoare de COVID-19. Toate speculațiile despre numărul impunător de bolnavi sunt nefondate. Toate specualțiile despre faptul că lipsesc specialiștii: în toate instituțiile sunt medici epidemiologi. Avem suținerea Universității de Medicină și Farmacie care au consolidar rândurile medicilor. La necesitate vom aduce și alt persoanl medical calificat”, a anunțat Viorica Dumbrăveanu.

La ședință a fost prezent și președintele Igor Dodon. Acesta a anunțat că persoanele care răspândesc informații false ar putea fi trase la răspundere penală.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: