Încă un dosar în care e vizat Topală ajunge în judecată. Fostul șef al CFM, acuzat de prejudicii de peste 5 mln lei
Full Article 3 minutes read

Încă un dosar în care e vizat Topală ajunge în judecată. Fostul șef al CFM, acuzat de prejudicii de peste 5 mln lei

Fostul șef al Căii Ferate din Moldova (CFM), Iurii Topală, a fost trimis în judecată, după închirierea frauduloasă a locomotivelor din stânga Nistrului. Precizările au fost făcute pe 20 februarie, de reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Potrivit sursei, prejudiciile s-au ridicat la peste 5.000.000 lei. 

PCCOCS a anunțat trimiterea în judecată a fostului șef al Căii Ferate din Moldova, care ar fi închiriat fraudulos locomotive din stânga Nistrului.

În lipsa unei necesități economice constatate de CFM, inculpatul și-a depășit atribuțiile prin faptul că a încheiat în afara planului de achiziții un acord suplimentar, pe motivul organizării transportării mărfurilor pe tronsonul Chișinău-Călărași-Etulia, în baza unui contract de locațiune a locomotivelor de la o companie din regiunea transnistreană. Prin urmare a fost majorat prețul contractului. Totodată, acesta a mai inclus un tip nou de locomotivă care nu a fost prevăzută în contactul de bază. Drept rezultat, acțiunile fostului director au determinat majorarea plăților pentru serviciile date suportate de CFM, în sumă de peste 5.000.000 lei”, au comunicat procurorii.

PCCOCS i-a incriminat lui Iurii Topală infracțiunea de depășire a atribuțiilor de serviciu, iar Calea Ferată a Moldovei a formulat acțiune civilă în judecată, pentru recuperarea prejudiciului financiar în proporții considerabile cauzat de fostul director.

Urmează ca Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, să examineze cauza prin prisma Codului penal, care prevede ca și pedeapsă amendă de până la 57.500 lei sau închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani”, au menționat procurorii.

Acum, inculpatul este obligat să se prezinte în fața autorităților de drept, la solicitarea acestora, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale beneficiază de prezumția nevinovăției.

În ceea ce privește cauza penală trimisă în judecată ulterior extrădării lui din Belgia, cu prejudicii de peste 400.000.000 lei, inclusiv pentru favorizarea a două întreprinderi care acordau servicii de transport, de comun cu alți membri ai grupului criminal organizat, fiind beneficiari efectivi ai acestora. Reamintim, în acel dosar penal au fost aplicate sechestre de aproximativ 1.000.000 EUR”, au precizat reprezentanții PCCOCS.

***

Topală, reținut pe 13 ianuarie 2021 de ofițerii Interpol din Belgia, a fost extrădat în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2022. Acesta este învinuit de abuz în serviciu în interesul unui grup criminal organizat în legătură cu managementul defectuos în 2015–2019. Topală a afirmat că acuzațiile la adresa sa sunt nefondate, iar în momentul plecării sale de la CFM întreprinderea funcționa fără probleme, iar angajații își primeau salariile la timp.

În octombrie 2023, Topală a fost lăsat să plece peste hotare. Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a admis cererea apărătorilor săi, care au solicitat permisiunea de părăsire temporară a Republicii Moldova, în scop de tratament. La începutul lunii februarie, Iurii Topală a anunțat că i-a decedat soția „din cauza calvarului acuzațiilor nedrepte” care i se aduc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: