Iurie Topală, fostul șef al CFM, a fost lăsat să plece peste hotare
Full Article 2 minutes read

Iurie Topală, fostul șef al CFM, a fost lăsat să plece peste hotare

Fostul șef al Căii Ferate, Iurie Topală, învinuit de abuz în serviciu în interesul unui grup criminal organizat, poate pleca peste hotare. Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a admis cererea apărătorilor săi, care au solicitat permisiunea de părăsire temporară a Republicii Moldova, în scop de tratament. Informația a fost confirmată pentru Anticoruptie.md de comunicatorul Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Emil Gaitur. Totodată, Gaitur spune că învinuitul se prezintă la toate ședințele și nu se eschivează de la nicio acțiune procesuală.

Fostul șef al Căii Ferate din Moldova, Iurie Topală, a fost plasat sub control judiciar în data de 30 martie.  Solicitarea procurorilor de a prelungi măsura de arest la domiciliu pentru fostul șef de la Căile Ferate a fost respinsă de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Magistrații au dat curs cererii avocaților, care au solicitat instituirea controlului judiciar în privința clientului lor.

Iurie Topală,  reținut pe 13 ianuarie 2021 de ofițerii Interpol din Belgia, a  fost extrădat în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2022. Acesta este învinuit de abuz în serviciu în interesul unui grup criminal organizat în legătură cu managementul defectuos în 2015–2019. Estimările preliminare efectuate de procurori arată că prejudiciul cauzat de managementul lui Iurie Topală constituie 250 milioane de lei.

În scopul asigurării eficienței investigațiilor, procurorii au dispus și aplicarea sechestrelor pe proprietățile și activele acestuia și altor figuranți din dosar, în valoare de 25 milioane de lei, precum și desfășurarea investigațiilor financiare paralele.

Iurie Topală a afirmat că acuzațiile la adresa sa sunt nefondate, iar în momentul plecării sale de la CFM întreprinderea funcționa fără probleme, iar angajații își primeau salariile la timp.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: