Андрей Мардарь / NewsMaker

Începe administrarea dozei booster și a dozei suplimentare de vaccin anti-Covid. Însă nu pentru toți

Începând de luni, 29 noiembrie, în Republica Moldova va începe administrarea dozei suplimentare și dozei booster de vaccin anti-Covid. Informația a fost confirmată de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, în cadrul conferinței de presă din 24 noiembrie. Oficialul a explicat diferențele dintre cei doi termeni.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu a declarat că este foarte important să diferențiem doza suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 și doza booster.

Doza suplimentară

Svetlana Nicolaescu a explicat că doza suplimentară de vaccin este administrată persoanelor sever imunocompromise ca parte extinsă a schemei primare de vaccinare: „Din categoria respectivă fac parte: pacienții oncologici care realizează chimioterapie și radioterapie, pacienții post-transplant de organe care urmează tratament, pacienții cu imunodeficiențe severe, persoanele cu infecția HIV/SIDA”.

Această doză se administrează la un interval de 28 de zile până la 3 luni, după finalizarea schemei primare de vaccinare. Cei de la Ministerul Sănătății mai spun că administrarea dozei se efectuează doar la recomandarea medicului curant, care supraveghează pacienții din aceste categorii.

În mare parte, se utilizează același vaccin cu care s-a făcut imunizarea inițială, dar pentru anumite tipuri de vaccin se permite schema încrucișată. „Doar pentru vaccinul de tip Janssen, care se aplică într-o singură doză, nu există la moment dovezi cu privire la necesitatea dozei suplimentare”, a mai spus Nicolaescu.

Doza booster

Cu privire la doza booster, Nicolaescu a precizat că este vorba despre persoanele care au încheiat schema primară de vaccinare. Astfel, scopul dozei este pentru a menține imunitatea și protecția împotriva COVID-19 prin sporirea răspunsului imun.

„Doza nu este destinată populației generale. Categoriile care sunt eligibile pentru această doză sunt persoanele care au un risc sporit de a face forme grave: personalul medical, persoanele adulte cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanele cu vârsta de peste 18 ani dar care prezintă comorbidități, personalul din cadrul centrelor de plasament, asistenți sociali comunitari, lucrătorii din domeniul educației sau personalul din cadrul serviciilor sociale”, a precizat Nicolaescu.

De menționat că doza booster se administrează la un interval de cel puțin 6 luni pentru vaccinurile care schema primară este cu două doze și doar în cazul vaccinului Janssen doza se administrează la interval de două luni, după prima administrare.

La solicitarea NM, secretarul de stat al Ministerului Sănătății a precizat că va fi permisă administrarea vaccinului cu care persoana a fost imunizată ințial, dar și oricare alt tip: AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Sinovac, Sinopharm sau Janssen.

Vaccinarea booster pentru cei imunizați cu Sputnik V nu este disponibilă deocamdată în Moldova. La fel, vaccinul Moderna nu este deocamdată disponibil în țara noastră.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) 13 ani de pușcărie pentru Tauber/ Deputații, mulțumiți de ei/ Salariu de €1.000 „este o realitate”

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Exerciții de combatere a atacurilor cibernetice, desfășurate la Chișinău
— Avocații din Moldova intră în grevă
— Explicația lui Radu Marian despre salariul mediu din capitală
— Danemarca oferă 7 mln de euro penru apărarea Moldovei
— Pompierii moldoveni merg în Grecia pentru a lupta cu flăcările
— Iunie 2025, cea mai sângeroasă lună a războiului din Ucraina
— Cazacii ruși cer sprijin pentru Tiraspol. Reacția Chișinăului
— Procurorii cer condamnarea Marinei Tauber la 13 ani de închisoare
— Volieră panoramică pentru lei și surprize tropicale la Zoo
— Percheziții la adiministrația publică locală din Taraclia
— Carp: deputații fugari Nesterovschi și Lozovan au părăsit Moldova
— Comisia Europeană, despre interdicția Schengen aplicată lui Ceban
— Sunau în numele băncii și furau banii de pe conturi
— Viitorii deputați, îndemnați să mențină cursul european al țării
— Dodon, Vlah și Tarlev, din nou în Rusia
— Final de mandat: deputații evită să-și dea note, preferă verdictul cetățenilor
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: