Începe administrarea dozei booster și a dozei suplimentare de vaccin anti-Covid. Însă nu pentru toți
Full Article 3 minutes read

Începe administrarea dozei booster și a dozei suplimentare de vaccin anti-Covid. Însă nu pentru toți

Începând de luni, 29 noiembrie, în Republica Moldova va începe administrarea dozei suplimentare și dozei booster de vaccin anti-Covid. Informația a fost confirmată de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, în cadrul conferinței de presă din 24 noiembrie. Oficialul a explicat diferențele dintre cei doi termeni.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu a declarat că este foarte important să diferențiem doza suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 și doza booster.

Doza suplimentară

Svetlana Nicolaescu a explicat că doza suplimentară de vaccin este administrată persoanelor sever imunocompromise ca parte extinsă a schemei primare de vaccinare: „Din categoria respectivă fac parte: pacienții oncologici care realizează chimioterapie și radioterapie, pacienții post-transplant de organe care urmează tratament, pacienții cu imunodeficiențe severe, persoanele cu infecția HIV/SIDA”.

Această doză se administrează la un interval de 28 de zile până la 3 luni, după finalizarea schemei primare de vaccinare. Cei de la Ministerul Sănătății mai spun că administrarea dozei se efectuează doar la recomandarea medicului curant, care supraveghează pacienții din aceste categorii.

În mare parte, se utilizează același vaccin cu care s-a făcut imunizarea inițială, dar pentru anumite tipuri de vaccin se permite schema încrucișată. „Doar pentru vaccinul de tip Janssen, care se aplică într-o singură doză, nu există la moment dovezi cu privire la necesitatea dozei suplimentare”, a mai spus Nicolaescu.

Doza booster

Cu privire la doza booster, Nicolaescu a precizat că este vorba despre persoanele care au încheiat schema primară de vaccinare. Astfel, scopul dozei este pentru a menține imunitatea și protecția împotriva COVID-19 prin sporirea răspunsului imun.

„Doza nu este destinată populației generale. Categoriile care sunt eligibile pentru această doză sunt persoanele care au un risc sporit de a face forme grave: personalul medical, persoanele adulte cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanele cu vârsta de peste 18 ani dar care prezintă comorbidități, personalul din cadrul centrelor de plasament, asistenți sociali comunitari, lucrătorii din domeniul educației sau personalul din cadrul serviciilor sociale”, a precizat Nicolaescu.

De menționat că doza booster se administrează la un interval de cel puțin 6 luni pentru vaccinurile care schema primară este cu două doze și doar în cazul vaccinului Janssen doza se administrează la interval de două luni, după prima administrare.

La solicitarea NM, secretarul de stat al Ministerului Sănătății a precizat că va fi permisă administrarea vaccinului cu care persoana a fost imunizată ințial, dar și oricare alt tip: AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Sinovac, Sinopharm sau Janssen.

Vaccinarea booster pentru cei imunizați cu Sputnik V nu este disponibilă deocamdată în Moldova. La fel, vaccinul Moderna nu este deocamdată disponibil în țara noastră.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: