„Începutul unui mare război pe continentul european”. Traducerea adresării lui Zelenski către ruși
Full Article 5 minutes read

„Începutul unui mare război pe continentul european”. Traducerea adresării lui Zelenski către ruși

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a înregistrat o adresare video de 11 minute. 9 dintre acestea a vorbit în rusă și s-a adresat cetățenilor Federației Ruse. Liderul de la Kiev le-a cerut să își asculte „vocea rațiunii” și a menționat că de fiecare dintre ei depind consecințele care ne așteaptă, întrucât ceea ce se întâmplă acum „poate fi începutul unui mare război pe continentul european”. NM traduce principalele declarații ale președintelui Ucrianei.

„Poate fi începutul unui mare război pe continetul european”

Astăzi l-am sunat pe președintele Federației Ruse. Răspunsul – liniște. Deși liniște ar trebui să fie în Donbas. Astăzi vreau să mă adresez cetățenilor ruși. Nu în calitate de președinte, ci ca cetățean al Ucrainei.

Ne desparte o frontieră comună de peste 2 mii de kilometri. De-a lungul ei stau trupele voastre – aproape 200 mii de soldați, mii de mașini militare. Conducerea voastră a aprobat fiecare pas de înaintare pe teritoriul altei țări. Și acest pas poate fi începutul unui mare război pe continentul european. Despre ceea ce se poate întâmpla de la o zi la alta vorbește întreaga lume. Motivul poate apărea în orice moment: orice provocare, orice scânteie, care poate arde totul.

Ucraina din știrile voastre și Ucraina în realitate – sunt două țări absolut diferite. Vi se spune că suntem naziști. Poate susține nazismul un popor care a sacrificat peste 8 mln de vieți omenești pentru a învinge nazismul? Pot fi eu nazist? Povestiți-i asta bunicului meu, care a trecut prin tot războiul în armata sovietică și a murit colonel al Ucrainei independente.

Vi s-a spus că eu voi da comanda să fie atacat Donbasul, să se tragă din armă, să punem bombe fără discuții. Deși discuții sunt și sunt simple. În cine să împușcăm? Unde să punem bombe? În Donețk, unde am fost de zeci de ori? Pe str. Artem, unde m-am plimbat cu prietenii? La Arena Donbas, unde am fost la meciuri cu amicii mei ucraineni la, „Euro”? Parcul Șerbakov unde am băut împreună când băieții noștri au pierdut? Lugansk? Casa unde locuiește mama prietenului meu cel mai bun, unde este înmormântat tatăl lui?

„Auziți-ne”

Vă rog să remarcați că vorbesc acum în rusă, însă nimeni din Rusia nu înțelege denumirea acestor străzi, nume, evenimente. Totul este străin pentru voi, necunoscut. Este pământul nostru, istoria noastră. Pentru ce să luptați și cu cine?

Mulți dintre voi ați fost în Ucraina, mulți aveți rude în Ucraina. Unii au învățat în universitățile ucrainene, ați prietenit cu ucraineni. Știți caracterul nostru, ne știți oamenii, ne știți principiile, știți ce este scump pentru noi. Ascultați-vă vocea rațiunii, auziți-ne!

 

„În timpul invaziei ne veți vedea fețele”

Noi știm sigur că nu avem nevoie de război: nici rece, nici fierbinte, nici hibrid. Însă dacă trupele ne vor ataca și dacă vor încerca să ne fure țara, libertatea, viețile noastre și ale copiilor noștri, ne vom apăra. Nu vom ataca, ne vom apăra.

În timpul invaziei ne veți vedea fețele. Nu spatele, ci fețele!

Războiul este o năpastă mare și această năpastă costă scump din toate punctele de vedere. Oamenii pierd bani, reputație, nivel de trai, își pierd libertatea. Însă cel mai important – oamenii își pierd apropiații și pe ei înșiși.

Pe timp de război mereu e lipsă de ceva. Însă ceea ce e este cu prisosință este durere, mizerie, sânge și moarte. Mii și zeci de mii de morți. (…) Războiul îi lipsește pe toți de garanții. Cine va suferi cel mai mult? Oamenii! Cine nu își dorește asta cel mai mult? Oamenii! Cine poate împiedica să se întâmple? Oamenii!

„Răspunsul depinde numai de voi”

Există astfel de oameni printre voi? Sunt sigur. Activiști civici, jurnaliști, muzicieni, actori, sportivi, savanți, stand up-eri, tiktokeri și mulți alții. Oameni simpli: bărbați, femei, bătrâni, copii, tați și cel mai important – mame.

Știu că adresarea mea nu va fi transmisă de televiziunile rusești, însă cetățenii Rusiei trebuie să o vadă. Ei trebuie să știe adevărul 

Iar adevărul este că trebuie de oprit până când nu e prea târziu. Și dacă conducerea Rusiei nu vrea de dragul păcii să se așeze la masa negocierilor cu noi, va vrea să stea la o masă cu voi. Vor rușii război? Îmi doresc foarte mult să răspund la această întrebare, însă răspunsul depinde numai de voi, cetățeni ai Federației Ruse.

***

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina. Potrivit presei, s-au produs mai multe explozii la Odesa, Kiev, Harkov, Dnepr și Kramatorsk.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: