Facebook/Igor Dodon

Încetarea mandatului de membru al CSP deținut de Dumitru Pulbere, atacat de Stoianoglo la Curtea Constituțională

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat pe 21 septembrie cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității Decretului președintelui Maia Sandu, privind încetarea de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) deținut de Dumitru Pulbere. Anunțul a fost făcut, pe 21 septembrie, de Procuratura Generală.

Prin sesizarea depusă, procurorul general mai solicită Înaltei Curți să exercite controlul constituționalității sintagmei ”precum și vârsta de cel mult 65 de ani” din Legea cu privire la Procuratură, introdusă în text prin modificările operate de Parlament pe 24 august 2021. În plus, se solicită Curții Constituționale să se pronunțe și sub aspectul constituționalității procedurii de legiferare a Legii nr.102 din 24 august 2021, prin care a fost modificată și completată Legea cu privire la Procuratură, în partea antereferită.

„Procuratura Generală consideră imperios necesară suspendarea acțiunii prevederilor contestate, în scopul conservării ordinii constituționale, a independenței CSP, a inamovibilității și stabilității mandatului membrilor acestui organ de autoadministrare, ca autoritate cu rol fundamental în exercitarea puterii în stat prin prisma ponderii conferite de Legea Supremă a țării”, a argumentat Alexandr Stoianoglo.

***

Ex-președintele Curții Constituționale Dumitru Pulbere a fost exclus din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor, după ce, pe 6 septembrie, președinta țării Maia Sandu a semnat decretul privind încetarea de drept a mandatului de membru al CSP.

„La data de 24 august 2021 , Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr. 102 pentru modificarea Legii nr.312016 cu privire la Procuratură, care a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.209-210, art.221 și a intrat în vigoare la data de 3 septembrie 2021. Legea menționată stabilește, la art.76 alin. (l) lit. i prim) din Legea nr.312016, drept circumstanțe de încetare de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor atingerea vârstei de 65 de ani”, se arată în document.

Dumitru Pulbere a fost președintele Curții Constituționale între anii 2007 – 2011. Din 2018, a devenit membru al CSP.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: