Încetarea mandatului de membru al CSP deținut de Dumitru Pulbere, atacat de Stoianoglo la Curtea Constituțională
Full Article 2 minutes read

Încetarea mandatului de membru al CSP deținut de Dumitru Pulbere, atacat de Stoianoglo la Curtea Constituțională

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat pe 21 septembrie cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității Decretului președintelui Maia Sandu, privind încetarea de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) deținut de Dumitru Pulbere. Anunțul a fost făcut, pe 21 septembrie, de Procuratura Generală.

Prin sesizarea depusă, procurorul general mai solicită Înaltei Curți să exercite controlul constituționalității sintagmei ”precum și vârsta de cel mult 65 de ani” din Legea cu privire la Procuratură, introdusă în text prin modificările operate de Parlament pe 24 august 2021. În plus, se solicită Curții Constituționale să se pronunțe și sub aspectul constituționalității procedurii de legiferare a Legii nr.102 din 24 august 2021, prin care a fost modificată și completată Legea cu privire la Procuratură, în partea antereferită.

„Procuratura Generală consideră imperios necesară suspendarea acțiunii prevederilor contestate, în scopul conservării ordinii constituționale, a independenței CSP, a inamovibilității și stabilității mandatului membrilor acestui organ de autoadministrare, ca autoritate cu rol fundamental în exercitarea puterii în stat prin prisma ponderii conferite de Legea Supremă a țării”, a argumentat Alexandr Stoianoglo.

***

Ex-președintele Curții Constituționale Dumitru Pulbere a fost exclus din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor, după ce, pe 6 septembrie, președinta țării Maia Sandu a semnat decretul privind încetarea de drept a mandatului de membru al CSP.

„La data de 24 august 2021 , Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr. 102 pentru modificarea Legii nr.312016 cu privire la Procuratură, care a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.209-210, art.221 și a intrat în vigoare la data de 3 septembrie 2021. Legea menționată stabilește, la art.76 alin. (l) lit. i prim) din Legea nr.312016, drept circumstanțe de încetare de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor atingerea vârstei de 65 de ani”, se arată în document.

Dumitru Pulbere a fost președintele Curții Constituționale între anii 2007 – 2011. Din 2018, a devenit membru al CSP.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: