Indemnizația pentru îngrijirea copilului pentru persoanele neasigurate va crește cu 260 lei, din toamnă
Full Article 2 minutes read

Indemnizația pentru îngrijirea copilului pentru persoanele neasigurate va crește cu 260 lei, din toamnă

Din toamnă, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului, de care beneficiază persoanele neasigurate până la împlinirea vârstei de doi ani, se va mări cu 260 de lei și va constitui 1000 de lei. Informația a fost confirmată pentru NM de către ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari. 

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a anunțat în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova că, din toamnă, guvernul va pregăti anumite măsuri de susținere a populației cu venituri mici. Vor beneficia de ajutoare unice funcționarii publici și pensionarii. Va crește, însă, și ajutorul pentru copii.

„Este vorba despre suma de 3000 de lei, ajutor unic, în sectorul public pentru cei care au salariul mai mic de 15 mii de lei. Vom veni și cu un ajutor pentru pensionari: vom acorda 1500 de lei pentru cei care au pensii mai mici de 5000 de lei. Vom veni cu un ajutor pentru copii – vom crește alocația până la 1000 de lei pe lună”, a declarat Natalia Gavrilița la Radio Moldova.

Contactat de NM, ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a precizat că premierul s-a referit la indemnizația lunară în cazul părinților neasigurați.

Este vorba de indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului pentru persoanele neasigurate până la împlinirea vârstei de doi ani, care servește și drept minim pentru indemnizația persoanelor asigurate care beneficiază de concediu de îngrijire a copilului de până la 3 ani”, a precizat Spatari.

Precizăm că persoanele neasigurate, adică cele neangajate în câmpul muncii sau care au un stagiu de cotizare mic, întreprinzătorii individuali sau titularii de patente beneficiază de indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani. Mărimea acesteia este, începând cu anul 2021, de 740 de lei. Plata a fost majorată din 1 ianuarie 2021. Până atunci, aceasta constituia 640 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: