Instituțiile de învățământ ar putea fi nevoite să desfășoare orele online, din cauza crizei de gaze
Full Article 2 minutes read

Instituțiile de învățământ ar putea fi nevoite să desfășoare orele online, din cauza crizei de gaze

Instituțiile de învățământ din Republica Moldova ar putea fi nevoite să își sisteze activitatea sau să desfășoare orele în regim online, din cauza crizei de pe piața gazelor naturale. În contextul stării de alertă, Comisia pentru Situații Excepționale a solicitat Ministerului Educației și Cercetării să evalueze necesitățile de funcționare ale instituțiilor de învățământ și să elaboreze scenarii privind desfășurarea procesului de studii.

„Ministerul Educației și Cercetării va evalua, în comun cu autoritățile publice locale, în termen de 14 zile, capacitatea și necesitățile de funcționare a instituțiilor de învățământ publice și private în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale: va elabora scenarii pentru desfășurarea procesului educațional în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale (regim online, sistarea, etc.).

Instituțiile de învățământ ar putea fi nevoite să desfășoare orele online, din cauza crizei de gaze

captură foto

Amintim că, pe 13 octombrie, a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazpromul. Cel precedent a expirat la sfârșitul lui septembrie. Compania Moldovagaz a îndemnat consumatorii să raționalizeze consumul.

„Nivelul de alertă prevede implementarea de către întreprinderile de gaze a seriei de acțiuni care permit gestionarea crizei de gaze fără a fi nevoie să se recurgă la măsuri de urgență, precum sistarea furnizării gazelor consumatorilor noncasnici, care nu fac parte din categoria consumatorilor protejați”, se arată în adresarea publicată de reprezentanții companiei, pe 14 octombrie.

Potrivit „Moldovagaz”, se consideră consumatori protejați următoarele categorii de consumatori finali:

1) toți consumatorii casnici, ale căror instalații de utilizare sunt racordate la o rețea de distribuție a gazelor naturale;

2) întreprinderile şi instituțiile care prestează servicii sociale indispensabile (grădinițele de copii, orfelinatele, instituțiile de învățămînt, instituțiile medicale, azilurile etc.) şi care sînt racordate la o rețea de distribuție a gazelor naturale;

3) centralele termice racordate la o rețea de transport sau de distribuție a gazelor naturale, care livrează energie termică în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică sau care livrează energie termică pentru consumatorii indicați la subpunctele 1) şi 2), cu condiția că acestea nu pot utiliza alte tipuri de combustibil.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: