chisinau.md

Instituțiile de învățământ ar putea fi nevoite să desfășoare orele online, din cauza crizei de gaze

Instituțiile de învățământ din Republica Moldova ar putea fi nevoite să își sisteze activitatea sau să desfășoare orele în regim online, din cauza crizei de pe piața gazelor naturale. În contextul stării de alertă, Comisia pentru Situații Excepționale a solicitat Ministerului Educației și Cercetării să evalueze necesitățile de funcționare ale instituțiilor de învățământ și să elaboreze scenarii privind desfășurarea procesului de studii.

„Ministerul Educației și Cercetării va evalua, în comun cu autoritățile publice locale, în termen de 14 zile, capacitatea și necesitățile de funcționare a instituțiilor de învățământ publice și private în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale: va elabora scenarii pentru desfășurarea procesului educațional în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale (regim online, sistarea, etc.).

captură foto

Amintim că, pe 13 octombrie, a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazpromul. Cel precedent a expirat la sfârșitul lui septembrie. Compania Moldovagaz a îndemnat consumatorii să raționalizeze consumul.

„Nivelul de alertă prevede implementarea de către întreprinderile de gaze a seriei de acțiuni care permit gestionarea crizei de gaze fără a fi nevoie să se recurgă la măsuri de urgență, precum sistarea furnizării gazelor consumatorilor noncasnici, care nu fac parte din categoria consumatorilor protejați”, se arată în adresarea publicată de reprezentanții companiei, pe 14 octombrie.

Potrivit „Moldovagaz”, se consideră consumatori protejați următoarele categorii de consumatori finali:

1) toți consumatorii casnici, ale căror instalații de utilizare sunt racordate la o rețea de distribuție a gazelor naturale;

2) întreprinderile şi instituțiile care prestează servicii sociale indispensabile (grădinițele de copii, orfelinatele, instituțiile de învățămînt, instituțiile medicale, azilurile etc.) şi care sînt racordate la o rețea de distribuție a gazelor naturale;

3) centralele termice racordate la o rețea de transport sau de distribuție a gazelor naturale, care livrează energie termică în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică sau care livrează energie termică pentru consumatorii indicați la subpunctele 1) şi 2), cu condiția că acestea nu pot utiliza alte tipuri de combustibil.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

SUA au un nou reprezentat diplomatic la Chișinău: Kevin Covert preia funcția de Însărcinat cu afaceri

Statele Unite ale Americii (SUA) au un nou reprezentant diplomatic la Chișinău. Kevin Covert a revenit în Republica Moldova în calitate de Chargé d’Affaires al Ambasadei SUA, după ce Daniela DiPierro și-a încheiat mandatul în țara noastră. El a mai ocupat această funcție și în decembrie 2024.

Diplomat de carieră, Covert este detașat în prezent din funcția de director pentru Afaceri Est-Europene la Departamentul de Stat al SUA, unde este responsabil de Republica Moldova, Ucraina și Belarus.

Anterior, Kevin Covert a deținut funcțiile de director pentru Afaceri din Afganistan, șef adjunct al misiunii diplomatice a SUA în Noua Zeelandă și însărcinat cu afaceri al SUA în Tadjikistan.

Noul Însărcinat cu Afaceri ad-interim al SUA în Moldova, Kevin Covert, a absolvit Universitatea Cornell, Colegiul Pembroke (Oxford) și Școala Diplomatică din cadrul Universității Georgetown. Vorbește rusă, ucraineană și franceză și a studiat arabă, kazahă, coreeană, tadjică și Te Reo Māori.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: