Instituțiile publice din Moldova vor fi eficientizate energetic, pe bani europeni. UE oferă un grant de €15 mln
Full Article 2 minutes read

Instituțiile publice din Moldova vor fi eficientizate energetic, pe bani europeni. UE oferă un grant de €15 mln

Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un grant în valoare de 15 milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru eficientizarea energetică a instituțiilor publice din țara noastră. Un acord în acest sens a fost semnat azi, 13 septembrie, de viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), și reprezentanta Băncii Europene pentru Investiții (BEI), Stella Reniță.

Potrivit MIDR, proiectul va contribui la creșterea eficienței energetice în clădiri publice, precum spitale republicane, școli, grădinițe sau instituții sanitare din întreaga țară. În cadrul proiectului vor fi efectuate lucrări de îmbunătățire a izolației termice a clădirilor, instalarea sistemelor de iluminat, încălzire, răcire și ventilație mai eficiente din punct de vedere energetic și prin integrarea surselor regenerabile de energie și introducerea practicilor eficiente de management al energiei.

Conform sursei citate, grantul completează împrumutul de 60 milioane de euro de la BEI și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru implementarea Proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”, valoarea totală a căruia este de 94 milioane de euro. Acesta este cofinanțat printr-un împrumut de 30 milioane de euro din partea BEI și un împrumut de 30 milioane euro din partea BERD, inclusiv o contribuție în valoare de 18,5 milioane euro din partea Guvernului Republicii Moldova.

Uniunea Europeană completează proiectul cu un grant în valoare totală de 15 milioane euro din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate și cu 0,5 milioane euro din partea Fondului Fiduciar de asistență tehnică al Parteneriatul Estic (EPTATF). Alte 28 de milioane euro din partea BEI sunt disponibile pentru a fi utilizate ulterior în cadrul proiectului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: