Instituțiile publice din Moldova vor fi eficientizate energetic, pe bani europeni. UE oferă un grant de €15 mln
Full Article 2 minutes read

Instituțiile publice din Moldova vor fi eficientizate energetic, pe bani europeni. UE oferă un grant de €15 mln

Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un grant în valoare de 15 milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru eficientizarea energetică a instituțiilor publice din țara noastră. Un acord în acest sens a fost semnat azi, 13 septembrie, de viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), și reprezentanta Băncii Europene pentru Investiții (BEI), Stella Reniță.

Potrivit MIDR, proiectul va contribui la creșterea eficienței energetice în clădiri publice, precum spitale republicane, școli, grădinițe sau instituții sanitare din întreaga țară. În cadrul proiectului vor fi efectuate lucrări de îmbunătățire a izolației termice a clădirilor, instalarea sistemelor de iluminat, încălzire, răcire și ventilație mai eficiente din punct de vedere energetic și prin integrarea surselor regenerabile de energie și introducerea practicilor eficiente de management al energiei.

Conform sursei citate, grantul completează împrumutul de 60 milioane de euro de la BEI și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru implementarea Proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”, valoarea totală a căruia este de 94 milioane de euro. Acesta este cofinanțat printr-un împrumut de 30 milioane de euro din partea BEI și un împrumut de 30 milioane euro din partea BERD, inclusiv o contribuție în valoare de 18,5 milioane euro din partea Guvernului Republicii Moldova.

Uniunea Europeană completează proiectul cu un grant în valoare totală de 15 milioane euro din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate și cu 0,5 milioane euro din partea Fondului Fiduciar de asistență tehnică al Parteneriatul Estic (EPTATF). Alte 28 de milioane euro din partea BEI sunt disponibile pentru a fi utilizate ulterior în cadrul proiectului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: