Instituțiile statutului implicate în gestionarea intemperiei din weekend vor fi audiate în Parlament. Carp: „Am anticipat anumite lucruri”
Full Article 3 minutes read

Instituțiile statutului implicate în gestionarea intemperiei din weekend vor fi audiate în Parlament. Carp: „Am anticipat anumite lucruri”

Instituțiile statutului implicate în gestionarea și lichidarea consecințelor intemperiei din weekend, cauzată de ninsori abundente, viscol și lapoviță, vor fi audiate de Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică. Anunțul a fost făcut de președintele comisiei Lilian Carp în debutul ședinței plenare din 30 noiembrie, după ce Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a propus crearea unei comisii la nivel de parlament care să analizeze intervenția serviciilor de urgență. Deputatul PAS Lilian Carp susține că raportul audierilor va fi prezentat, ulterior, în plenul Legislativului.

Comuniștii și socialiștii au propus în debutul ședinței plenare din 30 noiembrie crearea unei comisii parlamentare, formată din nouă membri, care să analizeze intervenția și pregătirea serviciilor de urgență specializate, după intemperia din weekend, soldată cu decese, drumuri blocate mai multe zile și zeci de localități în beznă.

„Nu am văzut mobilizarea, buna organizarea. Este grav ce s-a întâmplat. La distanță de 3 zile am aflat ca a fost identificat un responsabil, o persoană tehnică de la 112. Cel mai grav, duminică nu am văzut ședința CSE, creată pentru a combate crizele și situațiile de urgență. (…) Propunem crearea unei comisii de anchetă care să stabilească toate circumstanțele și să vina cu măsuri ca cetățenii să fie protejați, iar serviciile publice să fie mai bine organizate”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, deputatul BCS Vlad Bătrîncea.

În reacție, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a declarat că instituțiile statului responsabile vor fi audiate săptămâna viitoare de membrii comisiei pe care o conduce.

„Noi în cadrul comisiei am luat decizia de a avea săptămâna viitoare audierea instituțiilor responsabile de situații excepționale, pentru că am anticipat anumite lucruri. Eu deja am cerut raportul cum au acționat serviciile de urgență. O parte din instituții deja au transmis raportul, dar noi vom avea aceste audieri. Rezultatul audierilor care vor avea loc va fi prezentat în plenul Parlamentului”, a declarat Carp.

Propunerea BCS a fost susținute de doar 25 de deputați din cei 81 prezenți la ședință.

***

Amintim că un puternic ciclon a acoperit Europa de Est. Duminica trecută, vremea s-a dezlănțuit în Republica Moldova, Bulgaria, România, regiunile de pe litoralul Mării Negre din Ucraina și Rusia. În țara noastră, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, pe 26 noiembrie, mai mulți oameni și-u pierdut viața. În raionul Criuleni și Grigoriopol doi bărbați a fost găsiți înghețați în mijlocul drumului. La Căușeni, o femeie și un bărbat au fost găsiți morți într-o mașină blocată în zăpadă. Sora bărbatului susține că a sunat la 112 și a cerut ajutor. Reprezentanții serviciului 112 au confirmat pentru NewsMaker că au primit apelul și au declarat că au transmis informația către serviciile de urgență responsabile. Detalii – AICI. Ulterior, Procuratura Generală a confirmat pentru NM că pe cazul de la Căușeni a fost pornit un dosar penal. Oamenii legii urmează să verifice cauza decesului, precum și acțiunile sau inacțiunile persoanelor responsabile de gestionarea situației cauzate de condițiile meteorologice. Vezi filmul tragediei de la Căușeni, prezentat de ministrul de Interne pe ore și minute – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: