Facebook/Dorin Recean

„Înțelegem că acești bani nu vin de ochi frumoși”. Recean și Kos au pariat după semnarea Acordului pentru Planul de creștere

De Ziua Europei, la Chișinău se află comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos. Aceasta și premierul Dorin Recean au semnat Acordul pentru Planul de Creștere al Moldovei. La ceremonia oficială au fost prezenți președinta Maia Sandu și speakerul Igor Grosu. În timpul unor declarații, premierul a afirmat că „acești bani nu vin de ochi frumoși, dar cu condiții ca statul nostru să respecte valorile europene și să consolideze buna guvernare”. Totodată, el a spus că „prin solidaritate externă și unitate internă vom reuși să fim gata să devenim stat membru al UE în 4 ani”. „Ați spus 4 ani, știți că eu sunt foarte competitivă, eu zic 3 ani și 10 luni. Să punem pariu”, a reacționat Marta Kos.

„Prin Planul de Creștere, Uniunea Europeană ne oferă un ajutor financiar fără precedent pentru dezvoltare. Iar noi, instituțiile Republicii Moldova, ne angajăm să ridicăm standardele de viață, să modernizăm instituțiile și să facem investiții pentru a asigura creșterea economică. Am semnat un acord istoric de investiții în viitorul Republicii Moldova. (…) Planul de Creștere presupune implementarea a două componente importante: agenda de reforme și investițiile propriu zise”, a comunicat Recean în timpul declarațiilor de presă.

Oficialul moldovean a adăugat că „vorbim de proiecte concrete, proiecte de țară, pentru care ne-ar trebui zeci de ani de implementare dacă nu am beneficia de ajutorul Uniunii Europene”. „Reabilitarea drumurilor locale, regionale și raionale, construcția spitalului regional Bălți, extinderea și reabilitarea pădurilor, proiect amplu de sprijin pentru fermieri prin dezvoltarea și reabilitarea sistemelor colective de irigare de-a lungul râurilor Prut și Nistru, sprijinul pentru antreprenori și tinerii angajați – mai adăugăm încă 3 mii de lei la salariu pentru tinerii angajați la primul loc de muncă”, a enumerat Recean.

„Înțelegem că acești bani nu vin de ochi frumoși, dar cu condiții ca statul nostru să respecte valorile europene și să consolideze buna guvernare, statul de drept, lupta împotriva corupției și creșterea rezilienței instituționale. (…) Prin solidaritate externă, pentru că vă mulțumim dragă Marta, și prin unitate internă, pe care avem datoria ca societatea să o întărim, vom reuși să fim gata să devenim stat membru al Uniunii Europene nu în 10 ani, nu în 20, ci în 4 ani”, a mai spus premierul.

„Este investiția noastră într-un membru viitor al Uniunii Europene. (…) Este o investiție în cetățenii dumneavoastră. (…) Eu cred atât de puternic în viitorul Republicii Moldova în cadrul Uniunii Europene și viziunea mea este să construim acest viitor împreună. Dumneavoastră nu o puteți face de sine stătător și nici noi nu o putem face pentru dumneavoastră, dar împreună eu cred că noi putem să reușim acest lucru. Ați spus de 4 ani, știți că eu sunt foarte competitivă, dacă ziceți dumneavoastră patru ani eu zic 3 ani și 10 luni. Haideți să punem pariu, să vedem cine câștigă”, a declarat la rândul ei Marta Kos.

Pe o rețea de socializare, președintele Parlamentului Igor Grosu a scris că „sprijinul în valoare de 1,9 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeană este doar începutul”. „Acești bani vor finanța proiecte esențiale în domenii precum transportul, energia, serviciile, industria și agricultura. Proiecte care aduc oportunități pentru companii și salarii pentru angajați. Aceasta înseamnă Uniunea Europeană”, a adăugat oficialul moldovean.

***

Planul de creștere pentru Republica Moldova este o inițiativă lansată de Comisia Europeană, care prevede un pachet financiar de 1,9 miliarde de euro destinat susținerii reformelor, investițiilor și integrării economice în Uniunea Europeană.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Studenții fac practică în condiții anti-sanitare? Ministerul Educației a solicitat explicații de la USM

Ministerul Educației și Cercetării anunță că a solicitat explicații de la Universitatea de Stat din Moldova (USM) cu privire la hotărârea de trimite studenții Facultății de Biologie și Geoștiințe din anul I să facă practica de vară la baza din satul Bădragii Vechi, raionul Edineț. Se întâmplă după ce în spațiul public au apărut informații despre condițiile nepotrivite în care locuiesc studenții acolo.

Ministerul a solicitat de urgență conducerii USM explicații de la administrația instituției privind decizia de a desfășura practică la această bază, în condițiile în care universitatea dispune de suficiente cămine decente și laboratoare în Chișinău. Ministerul își reafirmă angajamentul de a colabora cu instituțiile de învățământ superior pentru a asigura condiții sigure și decente pentru toți studenții”, a transmis MEC într-un comunicat.

Precizăm că, anterior, studenți din anul I Facultatea de Biologie și Geoștiințe a USM s-au plâns în presă pe condițiile precare în care trebuie să locuiască pe durata stagiului de practică la baza de practică din Bădragii Vechi. Aceștia au relatat că sunt nevoiți să stea câte 3–4 persoane într-o cameră, să doarmă pe paturi de fier, să folosească o baie comună cu apă încălzită de soare și să gătească „în condiții inumane”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: