Facebook/Dorin Recean

„Înțelegem că acești bani nu vin de ochi frumoși”. Recean și Kos au pariat după semnarea Acordului pentru Planul de creștere

De Ziua Europei, la Chișinău se află comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos. Aceasta și premierul Dorin Recean au semnat Acordul pentru Planul de Creștere al Moldovei. La ceremonia oficială au fost prezenți președinta Maia Sandu și speakerul Igor Grosu. În timpul unor declarații, premierul a afirmat că „acești bani nu vin de ochi frumoși, dar cu condiții ca statul nostru să respecte valorile europene și să consolideze buna guvernare”. Totodată, el a spus că „prin solidaritate externă și unitate internă vom reuși să fim gata să devenim stat membru al UE în 4 ani”. „Ați spus 4 ani, știți că eu sunt foarte competitivă, eu zic 3 ani și 10 luni. Să punem pariu”, a reacționat Marta Kos.

„Prin Planul de Creștere, Uniunea Europeană ne oferă un ajutor financiar fără precedent pentru dezvoltare. Iar noi, instituțiile Republicii Moldova, ne angajăm să ridicăm standardele de viață, să modernizăm instituțiile și să facem investiții pentru a asigura creșterea economică. Am semnat un acord istoric de investiții în viitorul Republicii Moldova. (…) Planul de Creștere presupune implementarea a două componente importante: agenda de reforme și investițiile propriu zise”, a comunicat Recean în timpul declarațiilor de presă.

Oficialul moldovean a adăugat că „vorbim de proiecte concrete, proiecte de țară, pentru care ne-ar trebui zeci de ani de implementare dacă nu am beneficia de ajutorul Uniunii Europene”. „Reabilitarea drumurilor locale, regionale și raionale, construcția spitalului regional Bălți, extinderea și reabilitarea pădurilor, proiect amplu de sprijin pentru fermieri prin dezvoltarea și reabilitarea sistemelor colective de irigare de-a lungul râurilor Prut și Nistru, sprijinul pentru antreprenori și tinerii angajați – mai adăugăm încă 3 mii de lei la salariu pentru tinerii angajați la primul loc de muncă”, a enumerat Recean.

„Înțelegem că acești bani nu vin de ochi frumoși, dar cu condiții ca statul nostru să respecte valorile europene și să consolideze buna guvernare, statul de drept, lupta împotriva corupției și creșterea rezilienței instituționale. (…) Prin solidaritate externă, pentru că vă mulțumim dragă Marta, și prin unitate internă, pe care avem datoria ca societatea să o întărim, vom reuși să fim gata să devenim stat membru al Uniunii Europene nu în 10 ani, nu în 20, ci în 4 ani”, a mai spus premierul.

„Este investiția noastră într-un membru viitor al Uniunii Europene. (…) Este o investiție în cetățenii dumneavoastră. (…) Eu cred atât de puternic în viitorul Republicii Moldova în cadrul Uniunii Europene și viziunea mea este să construim acest viitor împreună. Dumneavoastră nu o puteți face de sine stătător și nici noi nu o putem face pentru dumneavoastră, dar împreună eu cred că noi putem să reușim acest lucru. Ați spus de 4 ani, știți că eu sunt foarte competitivă, dacă ziceți dumneavoastră patru ani eu zic 3 ani și 10 luni. Haideți să punem pariu, să vedem cine câștigă”, a declarat la rândul ei Marta Kos.

Pe o rețea de socializare, președintele Parlamentului Igor Grosu a scris că „sprijinul în valoare de 1,9 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeană este doar începutul”. „Acești bani vor finanța proiecte esențiale în domenii precum transportul, energia, serviciile, industria și agricultura. Proiecte care aduc oportunități pentru companii și salarii pentru angajați. Aceasta înseamnă Uniunea Europeană”, a adăugat oficialul moldovean.

***

Planul de creștere pentru Republica Moldova este o inițiativă lansată de Comisia Europeană, care prevede un pachet financiar de 1,9 miliarde de euro destinat susținerii reformelor, investițiilor și integrării economice în Uniunea Europeană.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: