Intenționați să mergeți din Moldova în Odessa, la mare? Vă informăm de ce „odihna” ar putea să eșueze
Full Article 4 minutes read

Intenționați să mergeți din Moldova în Odessa, la mare? Vă informăm de ce „odihna” ar putea să eșueze

Săptămâna aceasta, au fost reluate cursele cu autocarul dintre Moldova și Ucraina. Deocamdată, este vorba despre cursele regulate Chișinău – Odessa. NM s-a interesat, dacă este posibilă deja odihna la mare în Odessa și de ce o vacanță de două săptămâni ar putea să vă ia o lună și jumătate.

Ce s-a întâmplat?

Săptămâna aceasta au fost reluate cursele cu autocarul dintre Moldova și Ucraina. Deocamdată, este vorba despre cursa Chișinău – Odessa, plecarea fiind de la Gara Nord, de două ori pe zi. Până acum, din cauza epidemiei și a hotarelor închise, cursele regulate cu autocarul dintre Moldova și Ucraina au fost sistate.

Deci, acum putem merge la mare, la Odessa?

Da, se poate. Pentru început însă va trebui să stați acolo în carantină, timp de 14 zile. Fără carantină obligatorie pot veni în Ucraina doar cetățenii din țările în care la 100 mii de locuitori sunt înregistrate cel mult 40 de cazuri de COVID. În Moldova, conform autorităților ucrainene, acest indice este de 144,5. Din această cauză, Kievul a inclus Moldova în „zona roșie”.

Apropo, România este în „zona verde”, însă locuitorii Moldovei cu pașaport românesc, care pleacă din Moldova în Ucraina, sunt considerați persoane care vin din „zona roșie”. Iar aceasta înseamnă că fără carantină, nu veți reuși să vă odihniți la mare.

Și dacă accept carantina?

În acest caz, va trebui să cumpărați poliță de asigurare medicală pentru Ucraina. Acest lucru poate fi făcut în regim online. Pentru Ucraina, în funcție de compania de asigurare și suma asigurării, costul poliței variază de la 90 până la 706 lei. Și, desigur, înainte de a merge la mare, trebuie să stați două săptămâni în carantină.

Și dacă am testul de COVID cu rezultat negativ?

În documentele oficiale ale Ucrainei nu se spune nimic despre teste. Iar aceasta înseamnă că rezultatul testului nu influențează nicicum obligativitatea de a sta în carantină.

Ne oferiți detalii despre carantină – unde și cum să stăm?

Sunt două opțiuni – autoizolarea și „observația”. Prima opțiune este mai plăcută: închiriați o locuință și vă înregistrați în aplicația specială «Дiй вдома» („Stai acasă”). La intrarea în țară, vă vor verifica dacă aveți această aplicație. De menționat că pentru a vă înregistra în această aplicație, aveți nevoie de un număr de telefon ucrainean. Cum puteți face rost de el pe teritoriul Moldovei este exclusiv problema voastră (ca și faptul, cine vă va aduce mâncare în timp ce veți sta în carantină).

Aplicația «Дiй вдома» va monitoriza timp de 14 zile geolocația voastră și vă va reaminti despre necesitatea de a transmite fotografia voastră. De asemenea, potrivit afirmațiilor unui interlocutor NM, care cunoaște procedura de carantină în Ucraina, organele de supraveghere vă contactează periodic, pentru a verifica locul în care vă aflați.

Acum – despre a doua opțiune – „observația”. În acest caz, nu e chiar clară situația. Teoretic, trebuie să petreceți 14 zile în carantină, într-un loc special rezervat pentru aceasta. Dar cum se întâmplă acest lucru în practică, veți fi lăsat ori nu să intrați în țară și unde trebuie să mergeți pentru „observație”, nu e chiar atât de clar. La fel, e neclar, cât trebuie să plătiți pentru aceasta.

Ce se va întâmpla dacă sunt încălcate regulile?

În Ucraina, pentru încălcarea regulilor de carantină, sunt prevăzute amenzi de la 17 mii până la 34 mii de hrivne (11 mii – 22 mii de lei).

Deci, pentru a ne odihni două săptămâni în Ucraina, e nevoie de o lună?

Nu: o lună și jumătate. Pentru că, revenind din Ucraina în Moldova, va trebui să stați și aici două săptămâni în carantină. Dacă toată această „aritmetică” vă convine, puteți pleca la mare la Odessa.

  • 289
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: