Intoxicație alimentară în masă la Chișinău. 19 persoane, diagnosticate cu salmonella după ce au mâncat într-un local
Full Article 2 minutes read

Intoxicație alimentară în masă la Chișinău. 19 persoane, diagnosticate cu salmonella după ce au mâncat într-un local

Nouăsprezece oameni au fost diagnosticați cu salmonella enteritidis – o intoxicație alimentară – din cauza unor produse pe care le-au consumat într-un local din Chișinău. Informația a fost raportată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) pe 27 aprilie, într-un comunicat. ANSP a precizat că persoanele vizate au vârste cuprinse între 8 și 48 de ani.

Potrivit ANSP, 8 persoane din cele 19 care s-au intoxicat într-un local din capitală sunt spitalizate. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

Restul persoanelor primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis”, se arată în comunicat.

ANSP a menționat că specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

***

Precizăm că, pe 26 aprilie, NewsMaker a relatat despre un caz de intoxicație în masă cu salmonella. Ana Mazîl, locuitoare a capitalei, a fost internată la spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” pe 20 aprilie, după ce a luat micul dejun într-un local din Chișinău. Ea i-a spus corespondentului NewsMaker că a simțit slăbiciuni după ce a mâncat la restaurantul La Plăcinte din sectorul Botanica. Tânăra a povestit că a fost internată într-un salon de spital cu o tânără care a mâncat la același restaurant, doar că în altă zi.

Informația a fost confirmată pentru NM de șeful Secției Boli Infecțioase a spitalului „Toma Ciorbă”, Petru Paveliuc, care a precizat că timp de o săptămână 11 oameni cu simptome similare s-au adresat după ajutor. Toți au fost diagnosticați cu „salmonella”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: