Parcursul Republicii Moldova pe calea eurointegrării și referendumul anunțat de președinta Maia Sandu privind aderarea la Uniunea Europeană (UE) au fost discutate de experți și locuitorii din raionul Dubăsari, anunță Asociația pentru Politică Externă (APCE). Workshop-ul a fost organizat pe 25 ianuarie, în satul Coșnița.
Potrivit APCE, la seminar au participat reprezentanți ai consiliului raional Dubăsari, profesori din stânga Nistrului, dar și alți reprezentanți ai societății civile din zona de securitate. Sursa citată precizează că, în timp ce unii participanți la eveniment au declarat că UE este „un coridor de lumină” pentru Republica Moldova, alții consideră, dimpotrivă, că aderarea „ar putea afecta relațiile țării noastre cu Rusia” și chiar „ne-ar putea arunca în pragul unui război, similar cu cel din Ucraina”.
„Locuitorii din zona de securitate spun că își amintesc conflictul armat din 1992 și trăiesc zilnic cu teamă că acesta s-ar putea repeta, așa că preferă neutralitatea. În replică, directorul executiv al CID NATO a menționat că aderarea la UE este o garanție de securitate”, se arată în comunicatul citat.
„UE ne oferă o perspectivă mai optimistă decât prietenia cu Rusia. Nimeni nu ne datorează nimic. Suntem o țară independentă. UE este partenerul nostru strategic și trebuie să ne îndeplinim angajamentele. Nu trebuie să așteptăm constant ajutor, ci să depunem eforturi pentru a îmbunătăți situația din țară”, a subliniat șefa APE, Natalia Stercul.
Potrivit sursei, în cadrul întâlnirii s-a discutat despre beneficiile integrării în UE, dar și despre referendumul privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, care ar putea avea loc în această toamnă, odată cu alegerile prezidențiale.
„Cei prezenți la eveniment au declarat că organizarea referendumului ar fi prematură, asta deoarece populația din Moldova nu ar fi încă suficient de informată atât cu privire la schimbările pe care le-ar putea aduce aderarea la UE, cât și la ce semnifică, de fapt, referendumul” – mai anunță comunicatul citat.
Amintim că președinta Maia Sandu a solicită desfășurarea, în toamna anului 2024, a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană. Șefa statului a cerut Parlamentului să demareze procedurile de organizare a referendumului, pe 24 decembrie. Între timp, autoritățile au modificat Codul Electoral, așa încât alegerile prezidențiale de la toamnă să poate fi organizate în aceeași zi cu referendumul.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!