Investigație: cum adolescenții din Moldova ajung la o tabără din Rusia, în cadrul unui program finanțat de „Eurasia” lui Șor
Full Article 7 minutes read

Investigație: cum adolescenții din Moldova ajung la o tabără din Rusia, în cadrul unui program finanțat de „Eurasia” lui Șor

Zeci de copii din Republica Moldova participă la o tabără de odihnă din Rusia prin intermediul unui program finanțat de organizația „Eurasia”, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor. Părinții acestora au fost abordați de către reprezentanții Congresului Comunităților Ruse, condus de Valerii Klimenko – fost președinte de onoare al ex-partidului „Șor”, cu implicarea unui profesor al unui liceu din Chișinău. Programul are ca scop „modelarea imaginii Rusiei în ochii tinerei generații” iar la tabăra vizată anterior au fost reținuți în mod forțat copii ucraineni „pentru reeducare și adopție”. Informațiile se regăsesc într-o investigație publicată de Ziarul de Gardă pe 16 august. 

Cum ajung copiii din Moldova la tabăra din Rusia

„Teritoriul Copilăriei” este unul dintre programele organizației „Eurasia” și se adresează copiilor de 14-16 ani din Republica Moldova și din alte foste țări sovietice, pe care îi invită în tabere de copii din Rusia, gratuit. „Ambasadorii Eurasiei” este un alt program al acestei organizații adresat tinerilor, menit și el să-i ducă în Rusia.

550 de copii din fostele țări sovietice ar fi participat la programul „Teritoriul Copilăriei”, iar alți 300 ar urma să ajungă în luna august. Pe site-ul „Eurasia” se menționează că programul „Teritoriul Copilăriei” are ca scop „modelarea imaginii Rusiei în ochii tinerei generații prin interacțiunea acestora cu colegii ruși, precum și imersiunea în mediul cultural, istoric și educațional”.

Ambele programe sunt menționate într-un chat pe Telegram în care mai mulți părinți și copii discută cu o reprezentantă a Congresului comunităților ruse (Конгресс русских общин), care le explică modul în care pot ajunge copiii lor într-o tabără de odihnă din Rusia pe banii organizației „Eurasia”. Președintele Congresului este Valerii Klimenko, în prezent – susținător activ al grupului Șor.

„Dacă participați la acest program, înseamnă că v-au recomandat pedagogii din liceele în care învățați”, se arată în mesajul Danielei Ciobanu, o discipolă a Casei Muzicii Ruse, organizație membră a Congresului comunităților ruse. Aceasta a explicat celor incluși în chat că sunt invitați să se odihnească în tabăra „Orlionok” din regiunea Krasnodar, orașul Tuapse, care se află pe malul Mării Negre, la 300 km de peninsula ucraineană Crimeea, ocupată de Rusia.

Ea a subliniat că urmează a fi formate două grupuri, unul condus de ea și altul condus de Alexandr Corinenco, profesor la liceul de limbă rusă „Antioh Cantemir” din Chișinău. Unul dintre părinți a solicitat în cadrul aceluiași chat să fie publicat programul activităților taberei și orarul zilei, iar altcineva i-a răspuns că această informație se oferă atunci când copiii ajung deja în tabără și că este o „surpriză”.

Totodată, părinții sunt informați că trebuie să semneze o declarație privind datele personale, întocmită în conformitate cu legislația Federației Ruse, prin care își dau acordul să fie utilizată imaginea copiilor, prin fotografii sau înregistrări video, să fie publicate ulterior aceste imagini, cu drept de transfer către persoane terțe, inclusiv pe internet, de publicare a numelui sau a unui pseudonim.

Părinții trebuie să-și mai dea acordul pentru limitarea copiilor în utilizarea telefoanelor mobile și altor mijloace de acces la internet, precum și pentru luarea de la copii a obiectelor de preț, care vor fi stocate în locuri de păstrare.

Sora unui copil care a fost invitat să participe la acest program a semnalat această situație la Ziarul de Gardă, exprimându-și îngrijorarea că nu există informații oficiale referitoare la el și că tinerii sunt duși într-o zonă apropiată de operațiunile militare pe care le desfășoară Rusia în Ucraina. „Această situație provoacă îngrijorare considerabilă pentru rude”, a comunicat ea.

Unul dintre însoțitorii menționați în chat, Alexandr Corinenco – profesor la Liceul „Antioh Cantemir” din Chișinău a confirmat pentru Ziarul de Gardă că însoțește adolescenții în Rusia. El a spus că a ajuns la tabără, împreună cu copiii, pe 11 august și că se va afla acolo până se încheie tura grupului. Deși a admis că programul este finanțat de organizația „Eurasia”, Corinenco a menționat că nu are nicio legătură cu aceasta și a spus că a fost rugat să însoțească grupul de copii de cineva din cadrul Congresului Comunităților Ruse. Corinenco a mai declarat că el face asta voluntar, în timpul concediului său, că nu este plătit și că el nu stă în tabără alături de copii, ci undeva în apropiere. El a mai precizat că are programul său, în care vizitează diverse obiective turistice și se odihnește la mare.

„Minorii nu sunt implicați deloc în politică și asta le-am promis părinților. Aici e doar despre odihnă, aici doar se odihnesc în tabără: mare, concursuri, activități sportive”, a comunicat profesorul.

Directorul Liceului „Antioh Cantemir”, Iurie Rexa, a confirmat că Alexandr Corinenco este profesor în cadrul instituției pe care o conduce și că acesta este în concediu. Directorul a mai spus că nu cunoaște despre o asemenea activitate a lui Corinenco și a subliniat că, în cazul în care acest fapt se confirmă, aceasta ar fi o abatere gravă.

Tabăra de „reeducare” pentru copii 

Tabăra de odihnă pentru copii „Orlionok” a fost identificată ca fiind una dintre taberele finanțate de statul rus în care au fost reținuți în mod forțat copii ucraineni într-un program de „reeducare și adopție a copiilor din Ucraina”, potrivit unui raport al Școlii de Sănătate Publică a Universității „Yale”.

În mai 2024, organizația „Eurasia” anunța că a semnat un acord de colaborare cu tabăra „Orlionok”, iar directorul taberei, Alexandr Djeus, declara într-o conferință de presă că prin această colaborare, „copiii din comunitatea eurasiatică își vor deschide ochii către o nouă Rusie, către noi perspective”.

Organizația „Eurasia”

Organizația necomercială „Eurasia” a fost înregistrată la Moscova la începutul lunii aprilie 2024 pe numele fostei trezoriere a fostului Partid „Șor”, Nelli Parutenco. Potrivit Nokta.md, care face trimitere la o hotărâre a Comitetului executiv de la Comrat, organizația „Eurasia” este „sponsorul” care ar face plăți lunare către unii pensionari și bugetari din regiunea găgăuză prin intermediul băncii rusești „Promsvyazbank”. Președintă a Consiliului de administrație al organizației „Eurasia” este deputata Dumei de stat Aliona Arșinova de la Partidul Rusia Unită. Activitățile organizației și declarațiile lui Ilan Șor legate de acestea sunt mediatizate pe larg la posturile rusești de televiziune, a menționat sursa.

Reacția Avocatului Poporului pentru drepturile copilului

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, a atenționat că în această situație „există o bănuială rezonabilă că acești copii sunt manipulați pentru anumite interese electorale și de destabilizare a parcursului democratic european al Republicii Moldova”.

„Cât privește riscurile pentru copii, plecarea prezintă, în primul rând, riscuri de securitate, dat fiind că tabăra se află pe teritoriul unui stat agresor și în apropiere de zone de desfășurare a operațiunilor militare. (…) Menționăm că utilizarea imaginii copiilor îi poate pune într-o situație vulnerabilă imediat sau în viitor: ar putea fi supuși violenței sau stigmatizați, iar această «amprentă politică» le poate afecta viitoarea carieră”, a subliniat el.

Coroi a adăugat că nu au parvenit sesizări cu privire la faptul că anumiți copii ar fi fost duși în tabără forțat sau contrar voinței lor.

Menționăm, reprezentanții politicianului Ilan Șor nu au comentat deocamdată informațiile din cadrul investigației.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: