Ion Ceban invită profesorii nevaccinați, care s-au concediat, să se angajeze în capitală
Full Article 3 minutes read

Ion Ceban invită profesorii nevaccinați, care s-au concediat, să se angajeze în capitală

Primarul capitalei Ion Ceban invită pedagogii din alte localități, care s-au concediat din cauza faptului că refuză să se vaccineze și sunt obligați să se testeze, din banii proprii, pentru coronavirus, să se angajeze în capitală. Îndemnul a fost lansat în cadrul ședinței Primăriei din 27 septembrie.

Ion Ceban a menționat că este regretabil faptul că mai mulți pedagogi au decis să plece din sistemul educațional și a amintit că, în municipiul Chișinău, autoritățile locale asigură testarea gratuita la necesitate a profesorilor care refuză să fie imunizați împotriva coronavirusului.

„Regretabil este că săptămâna trecută, mai mulți profesori din republică și-au anunțat demisia, deoarece sunt impuși din propriul buzunar să achite testarea la Covid o dată la 2 săptămâni. Vin cu un apel! Stimați profesori, dacă ați plecat din sistem, să știți că noi avem mare nevoie în capitală de cadre didactice, de profesioniști. Așa că vă așteptăm cu mare drag la Chișinău și dacă sunteți gata, noi suntem dispuși să vă angajăm în sistemul educațional”, a menționat edilul.

Primarul de Chișinău a îndemnat responsabilii din cadrul Primăriei să examineze astfel de solicitări și a dispus ca, în acest caz, solicitanții să beneficieze de facilități, la fel ca și tinerii specialiști din domeniu – alocarea sumei de 1000 de lei pentru chiria unui apartament.

Edilul a mai spus că, în prezent, se pregătește procesul necesar pentru desfășurarea unei licitații, în vederea achiziționării unui lot suficient de teste și de a asigura, în continuare, gratuit, testarea la necesitate a profesorilor care încă nu sunt vaccinați.

***

Amintim că decizia CNESP din 23 august prevede că angajații din educație care nu sunt vaccinați vor trebui să prezinte, la fiecare două săptămâni, rezultatul negativ al testului la Covid-19. Analizele vor fi achitate de către cadrele didactice. Autoritățile își propun să accelereze, în acest mod, procesul de imunizare împotriva COVID-19 astfel încâ rata de vaccinare în sistemul de învăţământ (reprezentanţii adulţi) să constituie 95%.

Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia. Reprezentanții Federației Sindicale a Educației și Științei au expediat un demers către Guvern, cu solicitarea ca această prevedere să fie revizuită. Aceștia susține că 32 de persoane, dintre care 18 cadre didactice, și-au depus demisiile până în data de 20 septembrie din cauza nemulțumirii legate de testarea obligatorie.

Primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că autoritățile municipale nu se vor conforma prevederii CNESP și că, în municipiul Chișinău, profesorii și personalul auxiliar, care refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului vor beneficia de teste gratuite. Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a subliniat că decizia CNESP nu poate fi anulată de autoritățile locale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: