Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei continuă să se opună prevederilor hotârârii care vizează vaccinarea angajaților din învățământ (DOC)
Full Article 3 minutes read

Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei continuă să se opună prevederilor hotârârii care vizează vaccinarea angajaților din învățământ (DOC)

Biroul Executiv al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ) continuă să se opună hotărârii care prevede că personalul didactic, nedidactic și auxiliar nevaccinat va efectua din cont propriu și va prezenta, o dată la 14 zile, rezultatul unui test diagnostic la COVID-19. Reprezentanții FSEȘ au adoptat, pe 24 august, o declarație și cer autorităților să revizuiască hotărârea. Între timp, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a declarat la postul public de televiziune că vaccinul nu este obligatoriu, însă sănătatea majorității populației prevalează.

Reprezentanții Federației s-au întrunit într-o ședință ad-hoc și au adoptat o declarație, în legătură cu emiterea Hotărârii nr. 60 a CNESP. Aceștia au remarcat că Legea securității și sănătății nu prevede obligații financiare din partea angajaților, în ceea ce privește măsurile privind securitatea, igiena și sănătatea în muncă. De asemenea, reprezentanții FSEȘ argumentează că legea respectivă mai prevede că toate cheltuielile ce țin de organizarea și efectuarea examenului medical sunt suportate de angajator.

„Devine evident faptul că prevederile hotărâreii CNESP din 23 august sunt în contradicție atât cu standardele internaționale în domeniul muncii, cât și cu cadrul normativ național. (…) În această ordine de idei, Biroul Executiv al FSEȘ se declară împotriva acțiunilor care tind să diminueze drepturile și garanțiile legale ale salariaților”, se arată în declarație.

În context, FSEȘ îndeamnă autoritățile să revizuiască decizia.

Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei continuă să se opună prevederilor hotârârii care vizează vaccinarea angajaților din învățământ (DOC)

Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei

Amintim că, potrivit deciziei CNESP din 23 august, personalul didactic, nedidactic și auxiliar nevaccinat va efectua din cont propriu și va prezenta, o dată la 14 zile, rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (AgSarsC-oV-2 sau testului PCR).

Conform documentului, nu se supun testării indicate persoanele care prezintă:
– certificat de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (cu orice tip de vaccin autorizat);
– concluzie medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19 în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19.

Actul confirmativ de prezență a anticorpilor antiCOVID-19 este valabil pe durata a 90 de zile de la data efectuării investigației.

În cadrul unei emisiuni televizate din 24 august, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a precizat că inițiativa are drept scop creșterea ratei de vaccinare în rândul angajaților din domeniul învățământului.

„Nu facem mișcări pentru a introduce obligativitatea vaccinului. Dar Constituția prevede că dreptul majorității la sănătate prevalează asupra dreptului individual, nimeni nu are dreptul de a pune în pericol viața și sănătatea altora, mai ales când e vorba de copii. Copiii trebuie să învețe într-un mediu sigur. La momentul deschiderii școlilor cu prezența fizică, pericolul de transmitere a virusului este foarte mare. Putem opri circulația virusului doar prin acoperirea vaccinală”, a spus  Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

În prezent, în rândul personalului didactic, rata vaccinării variază între 40% la 60%.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: