Ion Ceban, nemulțumit de noul tarif pentru apă: „Decizia ANRE nu soluționează problema existentă”
Full Article 3 minutes read

Ion Ceban, nemulțumit de noul tarif pentru apă: „Decizia ANRE nu soluționează problema existentă”

Primarul capitalei Ion Ceban se arată nemulțumit de noile tarife pentru serviciile de apă și canalizare aprobate de către Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) pe 11 ianuarie. Edilul susține că și cu aceste schimbări, deficitul ”Apă-Canal Chișinău” va ajunge la 300 de milioane de lei pentru anul 2023.

Ion Ceban consideră că decizia ANRE nu soluționează problema existentă și este una păguboasă pentru Întreprinderea „Apă-Canal Chișinău”.

„Aprobarea noului tarif a fost făcută în baza unei metodologii defectuoase, lucru confirmat chiar de specialiști. O metodologie care ar duce la falimentul operatorilor. În prezent, juriștii analizează, iar decizia luată o vom comunica”, informează edilul.

Totodată, Ion Ceban susține că și cu aceste schimbări, deficitul „Apă-Canal Chișinău”, cu toate optimizările posibile făcute, ajunge la 300 de milioane de lei pentru anul 2023.

„Facturile foarte mari la toate serviciile care au fost majorate de câteva ori, pur și simplu, nu permit dezvoltarea întreprinderii, dar favorează acumularea de datorii”, a adăugat el.

În luna noiembrie 2022, „Apă-Canal Chișinău” ar fi solicitat sprijinul Guvernului și al Comisiei Situații Excepționale de a găsi mijloace financiare pentru a acoperi datoria pentru energia electrică și a evita riscul deconectării acesteia, pentru a putea aproviziona orașul cu apă și canalizare, potrivit primarului.

„La finele lunii decembrie 2022, ”Apă-Canal Chișinău” a depus o solicitare la ANRE de aprobare a modificărilor la tarifele pentru apă și canalizare. În prezent, Compania ”Premier Energy” a deconectat 8 puncte ale Întreprinderii ”Apă-Canal Chișinău” de la energia electrică. Tergiversarea ajustării tarifelor reale la apă și canalizare duce la apariția unor riscuri majore ca orașul să rămână fără apă”, a scris Ion Ceban pe facebook.

Amintim că consumatorii casnici vor achita pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3 (+4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare). Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) a aprobat pe 11 ianuarie noile prețuri.

Pentru serviciul de alimentare cu apă potabilă pentru consumatorii casnici a fost aprobat prețul de 11,12 lei/m3 (cu 2,47 lei/m3 mai mult) și 13,29 lei/m3 – pentru consumatorii non-casnici.

Cresc și tarifele pentru serviciile de canalizare și epurare a apelor uzate. Consumatorii casnici vor plăti 4,18 lei (cu 2,14 lei/m3 mai mult) pentru metrul cub și 11,17 cei non-casnici.

Locuitorii capitalei achitau pentru serviciile de apă 8 lei și 65 de bani, iar pentru cele de canalizare 2 lei și 4 bani.

Decizia intră în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: