Ion Ceban schimbă direcția spre Vest? Va reuși primarul Capitalei să scape din „lesa” Moscovei?
Full Article 6 minutes read

Ion Ceban schimbă direcția spre Vest? Va reuși primarul Capitalei să scape din „lesa” Moscovei?

Intrigi pe scena politică. De data aceasta misterul planează asupra primarului Capitalei Ion Ceban și a scrutinului pentru alegerea edilului. Un șir de evenimente recente indică faptul că Ceban depune eforturi substanțiale pentru a se poziționa drept un politician pro-european. Mai mult, acesta fie vrea să scape de urmele rusești, fie ar vrea să le mascheze. Eforturile primarului nu se încununează cu succes, deocamdată. Tabăra pro-europeană nu prea crede în sinceritatea intențiilor lui Ceban, iar rușii îl atenționează prin armata de troli, care îl atacă cu regularitate, dar și prin alegerea liderului socialiștilor, Igor Dodon, drept un posibil candidat pentru funcția de primar al Capitalei. Subiectul este analizat de redactorul NM Evghenii Șolari, într-un editorial.

Ce indicii ne-au determinat să ne gândim la un astfel de scenariu, care deocamdată este doar unul ipotetic?

Primarul Capitalei, Ion Ceban, depune demult eforturi pentru a se muta de pe stânga în centrul arenei politice. A făcut declarații despre limba română chiar în timp ce Kremlinul și aliații săi promovau intens „moldovenismul”. A urmat o condamnare întârziată a agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Ceilalți politicieni pro-ruși de pe eșichierul de stânga nu și-au permis acest lux.

Ion Ceban nu s-a oprit aici. Edilul Capitalei a susținut deschis adunarea pro-europeană din 21 mai. Mai mult, timp de câteva săptămâni, în troleibuzele din Capitală au fost difuzate spoturile audio în care Maia Sandu îndemna oamenii să vină în PMAN. Până atunci, în transportul public răsuna doar vocea lui Ion Ceban, care anunța despre eventuale merite ale sale.

În ziua desfășurării mitingului, Ion Ceban a publicat o postare în care a anunțat că susține evenimentul și că formațiunea sa MAN a delegat 2000 de oameni care vor participa la Marea Adunare Europeană. Desigur, că oamenii lui Ceban, care au participat la miting, nu au putut fi numărați, dar gestul a fost evident unul simbolic, de altfel ca și poza publicată în acea postare, în care Ceban împreună cu aliații săi s-au fotografiat cu steagul Moldovei și cel al UE în mâini. Poza a fost făcută în SUA, unde Ion Ceban se află deja a doua săptămână într-o vizită.

Ion Ceban schimbă direcția spre Vest? Va reuși primarul Capitalei să scape din „lesa” Moscovei?

Facebook/Ion Ceban

Postarea a atras un val de critici din partea „susținătorilor dezamăgiți”, printre care mai mulți troli pro-ruși, renumiți pe Facebook. Ceban a fost învinuit de „trădare” și de „schimbare a stăpânului”. O campanie de defăimare a fost lansată și în presa pro-rusă, controlată de socialiști.

Câteva zile mai devreme, secretarul executiv al PSRM, Igor Dodon, a organizat o conferință de presă chiar la intrarea în sediul primăriei Capitalei. Toți se așteptau că socialiștii își vor anunța candidatul pentru Chișinău, dar aceștia au evitat să ofere un răspuns. Atunci, Dodon a menționat că „oricine” poate deveni candidatul PSRM pentru fotoliul de primar al Capitalei, inclusiv el sau colegul său Vlad Batrîncea, care se afla alături de Dodon în acel moment.

Dodon și socialiștii au vorbit doar despre Ceban în acele 26 de minute cât s-au aflat lângă ușa primăriei. Aceștia au menționat că toate proiectele implementate în Capitală nu sunt meritul lui Ceban, ci a socialiștilor și chiar al lui Dodon. Liderul socialiștilor a ținut să precizeze că nu exclude faptul că în turul doi al alegerilor primarului Capitalei ar putea intra nu Ceban, ci candidatul socialiștilor cu cel al PAS.

Ion Ceban schimbă direcția spre Vest? Va reuși primarul Capitalei să scape din „lesa” Moscovei?

socialistii.md

Deja pe 23 mai este publicat sondajul unei companii de cercetare sociologică, care tradițional oferă date în favoarea socialiștilor. Elementul „cheie” al sondajului – Dodon are un rating mai bun decât al lui Ceban.

La începutul lunii aprilie, sursele NM din PSRM spuneau că Vlad Batrîncea este candidatul socialiștilor pentru funcția de primar al Capitalei. În data de 10 aprilie, însă jocul a luat o altă turnură. La cârma partidului se întoarce Igor Dodon, iar odată cu el și discuția privind o posibilă alegere a acestuia drept candidat al PSM pentru Capitală.

Șansele de a obține victorie în Chișinău sunt aproape nule în cazul lui Dodon. În Capitală, el rămâne cu mult în urma lui Ceban, dar și anti ratingul acestuia este cu mult mai mare. Dar intrând în cursă în locul lui Batrîncea, Dodon i-ar putea face mult sânge rău lui Ceban. Și cu siguranță îl va lăsa fără victorie în primul tur de scrutin.

Atât Dodon, cât și Batrîncea sugerează că PSRM nu a luat deocamdată o decizie privind alegerea candidatului, dar acesta va fi unul dintre ei. Se pare că, deocamdată, se poartă negocieri în culise. Demonstrația lui Dodon din fața primăriei seamănă mai mult cu un semnal de atenționare pentru Ion Ceban care s-a mișcat prea mult „în direcția Vestului”, dar și cu un gest de a-l readuce „la smerenie”.

„Pro-europeanul” Ion Ceban ar putea fi, desigur, un joc tehnic al rușilor. Aceasta ar fi chiar o mișcare înțeleaptă: apropierea de forțele politice de centru pentru a atrage mai mulți alegători. Această strategie i-a adus victorie Maiei Sandu și ulterior PAS.

Rușii, însă nu au jucat niciodată subtil pe scena politică din Moldova. De obicei totul este făcut neîndemânatic, cu toporul și cu urechi „kilometrice” ca ale lui Dodon. Iar de curând și ca ale lui Șor.

Pentru PAS, însă Ceban este o amenințare și un concurent real. Dar din punctul de vedere al unității sociale, al unui consens pro-european în societate și al stabilității cursului ar fi putut deveni un beneficiu. Dar alegerea se face în funcție de prioritățile partidelor și a celor naționale.

Problema de bază rămâne încrederea. Este oare pregătit Ceban să rupă cordonul ombilical de Kremlin, sau rămâne un instrument al rușilor folosit pentru discreditarea și subminarea direcției europene?

Surse de la vârful puterii ne spuneau încă la începutul primăverii că potrivit informațiilor pe care le dețin, Ceban este legat în continuare de Moscova și că „odată creată această legătură cu rușii, nu există cale de întoarcere”.

Este sau nu așa, va putea scăpa Ion Ceban din „lesa” Moscovei, vom afla, probabil, mai aproape de alegerile pentru funcția de primar al Capitalei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: