Ion Creangă, bănuit de complot împotriva Moldovei, a fost suspendat din funcție. Anunțul Parlamentului
Full Article 3 minutes read

Ion Creangă, bănuit de complot împotriva Moldovei, a fost suspendat din funcție. Anunțul Parlamentului

Funcționarul Secretariatului Parlamentului, cu statut de bănuit într-o cauză penală, a fost suspendat din funcție pe durata desfășurării investigațiilor. Anunțul a fost făcut pe 1 august de reprezentanții Parlamentului. Menționăm, potrivit surselor NewsMaker, funcționarul vizat este șeful Direcției generale juridice a Secretariatului Parlamentului Ion Creangă. Acesta ar fi transmis informații unui angajat al Ambasadei Rusiei de la Chișinău în schimbul unei recompense bănești. Între timp, Chișinăul a decis să-l declare „persona non grata” pe diplomatul rus. 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova a anunțat că „funcționarul din cadrul Secretariatului Parlamentului, cu statut de bănuit într-o cauză penală, a fost suspendat din funcție, conform legislației în vigoare, pe durata desfășurării investigațiilor realizate de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale”.

Potrivit Direcției, conducerea Parlamentului de comun cu Secretariatul Parlamentului „acordă tot suportul necesar organelor de drept în vederea continuării obiective a investigațiilor și elucidării cazului”.

***

În dimineața zilei de 31 iulie, mascații de la SIS și PCCOCS au efectuat percheziții la Parlament. Purtătorul de cuvânt al PCCOCS a declarat pentru NewsMaker că au avut loc „acțiuni procesuale”. Sursele NewsMaker au declarat că acțiunile s-au petrecut într-un dosar pentru trădare de patrie. Detalii AICI.

Ulterior, cu referire la perchezițiile de la Parlament, sursele NewsMaker au declarat că șeful Direcției juridice a Parlamentului Ion Creangă a fost reținut pentru 72 de ore. Reținerea a avut loc în seara zilei de 30 iulie. În aceeași zi biroul acestuia din Parlament a fost sigilat, iar pe 31 iulie – percheziționat. Aceleași surse au declarat că acțiunile au avut loc într-un dosar pentru trădare de patrie sub formă de spionaj. Creangă ar fi transmis informații unui angajat al Ambasadei Rusiei de la Chișinău în schimbul unei recompense bănești. Detalii AICI

În seara zilei de 31 iulie, reprezentanții PCCOCS și SIS au confirmat reținerea a doi funcționari, unul din secretariatul Parlamentului și al doilea – de la Poliția de Frontieră. Potrivit instituțiilor, unul din ei este bănuit de trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului ambasadei informații pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova. Cel de-al doilea funcționar este bănuit de complot împotriva Moldovei. Acesta ar fi acționat în scopul obținerii unor beneficii personale și a menținut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova. Potrivit PCCOCS și SIS, faptele au avut loc începând din anul 2023. Ambii funcționari au fost reținuți pentru 72 de ore. Detalii AICI.

Pe 1 august, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova Oleg Vasnețov a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău. Acestuia i s-a înmânat o notă privind declararea drept persoană indezirabilă a unui angajat al Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău. Ministerul a declarat că decizia a fost luată urmare a „activităților specifice întreprinse, în rezultatul cărora au fost obținute informații și probe care atestă desfășurarea pe teritoriul Republicii Moldova (de către diplomatul rus) a unor activități incompatibile cu statutul diplomatic”. În reacție, Vasnețov a spus că „Federația Rusă întotdeauna găsește răspunsuri adecvate” și că „sigur un răspuns va fi”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: