Irina Vlah cere deputaților să înceapă procedura de suspendare a Maiei Sandu din funcția de președinte al țării
Full Article 2 minutes read

Irina Vlah cere deputaților să înceapă procedura de suspendare a Maiei Sandu din funcția de președinte al țării

Lidera Asociației Obștești „Platforma Moldova”, Irina Vlah, solicită deputaților să înceapă procedura de suspendare a Maiei Sandu din funcția de președinte al țării. Irina Vlah, care este fost bașcan al Găgăuziei, și-a argumentat cererea prin faptul că șefa statului ar întreprinde acțiuni anti-democratice. Deocamdată, nicio fracțiune parlamentară nu a dat curs apelului lui Vlah. 

Pe 3 iunie, Irina Vlah a publicat un mesaj video în care o acuză pe președinta Maia Sandu de acțiuni antidemocratice.

Când Sandu a depus jurământul, a promis că va respecta Constituția, va proteja drepturile și libertățile cetățenilor și va consolida independența țării. Dar pe tot parcursul domniei sale, a încălcat acest jurământ. În Moldova nu se mai respectă separarea puterilor. Oamenii nu mai cred în dreptate. Sandu și-a asumat rolul de judecător și procuror și dă verdicte adeversarilor săi. La ordinul ei presa este închisă și partidele sunt interzise. SIS-ul poate spiona și intercepta oamenii fără permisiunea instanței, iar guvernarea PAS a transformat instituțiile statului în birourile sale de partid. Din păcate, avem toate semnele unui stat capturat”, a declarat aceasta.

Lidera „Platformei Moldova” a meționat că, în prezent, „singura oportunitate de a restabili democrația și ordinea în țară” este demisia șefei statului. „Facem apel la parlamentari să folosească articolul 89 din Constituție și să înceapă procedura de revocare a Maiei Sandu din funcția de președinte”, a adăugat ea.

Până acum, nicio fracțiune parlamentară nu a dat curs apelului Irinei Vlah.

NM a solicitat un comentariu referitor la acuzațiile Irinei Vlah de la Președinție, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

***

Precizăm că, conform Constituției Republicii Moldova, Parlamentul poate suspenda din funcție președintele țării în cazul încălcării prevederilor legii supreme. Propunerea de suspendare din funcție a președintelui poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați. Iar pentru ca șeful statului să fie suspendat din funcție este nevoie de votul a două treimi din deputați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: