„Își construiesc capitalul furat pe oasele strămoșilor”. Congresul Civic cheamă la protest față de construcția din preajma Circului
Full Article 3 minutes read

„Își construiesc capitalul furat pe oasele strămoșilor”. Congresul Civic cheamă la protest față de construcția din preajma Circului

Membrii partidului „Congresul Civic”, Mark Tkaciuc și Iurie Muntean au propus organizarea unui protest față de intenția de a construi un ansamblu multifuncțional în regiunea Circului din sectorul Râșcani al capitalei. Reacția vine după ce Consiliul Național al Monumentelor Istorice a aprobat proiectul în ședința din 29 ianuarie. Decizia a provocat critici din partea activiștilor civici.

„Ieșim la protest? Pentru Chișinău. Împotriva guvernului temporar. Împotriva vandalilor care, zilnic, distrug moștenirea noastră. Ei cred că noi suntem agramați și indiferenți, gata să urmărim resemnați cum își construiesc capitalul furat pe oasele strămoșilor noștri”, au scris Mark Tkaciuk și Iurie Muntean pe paginile lor de Facebook.

Politicienii au criticat dur acțiunile Consiliului Național al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

„Ei scuipă pe sentimentele localnicilor, pe aspectul istoric al dealului de la Râșcani, pe lege. Ei sunt Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în frunte cu madam Liliana Pogolșa. Ei sunt șeful Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță”, au mai scris membrii „Congresului Civic”.

перепост приветствуется.

ВЫХОДИМ НА ПРОТЕСТ?

За Кишинев.
Против временного правительства.
Против вандалов,…

Publicată de Mark Tkachuk pe Vineri, 29 ianuarie 2021

Proiectul ar urma să fie implementat în zona protejată drept monument național de arhitectură, care include cimitirul din zonă și biserica Constantin și Elena, ctitorită în 1777.

Construcția va include patru blocuri de locuit: două a câte 14 etaje și, respectiv, alte două, a câte 17 etaje. Pe lângă acestea, în regiune va fi construit și un centru de business care va cuprinde 21 de etaje. Beneficiarul proiectului este compania de construcții Urbanconstruct TT. Drept arhitect figurează biroul Altamira.

Anterior, proiectul a fost respins de două ori de către fosta componență a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Aceasta a fost schimbată prin decizia ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa. Activiștii de la „Save Chișinău” au depus o cerere prealabilă privind anularea ordinului prin care a fost numită noua componență a CNMI.

Și deputata PAS Veronica Roșca a înaintat un demers în adresa prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, cu solicitarea de a acționa în vederea anulării Ordinului MECC nr.18 din 13.01.2021 prin care s-a aprobat componența nominală a Consiliului Național al Monumentelor Istorice.  Potrivit ei „ordinul a fost emis cu încălcarea flagrantă a legii”.

NM a aflat că din noua componență a consiliului face parte Iurie Povar, arhitectul centrului de business de pe locul cafenelei „Guguță”, dar și Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, care a susținut acest proiect. Aflați detalii din articolul «Тень Guguţă» („Umbra lui Guguță”).

Deocamdată, nici primarul capitalei și nici ministrul Educației nu au venit cu reacții la acest subiect.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: