Israel a refuzat să îl extrădeze pe deputatul Ilan Șor
Full Article 3 minutes read

Israel a refuzat să îl extrădeze pe deputatul Ilan Șor

Israelul a refuzat să îl extrădeze în Republica Moldova pe omul de afaceri și deputatul Ilan Șor, care este dat în urmărire. Informația a fost confirmată pentru NM de către procurorul general Alexandr Stoianoglo, care a precizat că a primit acest răspuns acum un an. NM a aflat că legislația Israelului prevede, totuși, posibilitatea extrădării cetățenilor săi, cu respectarea anumitor condiții.

În cadrul conferinței din 3 septembrie, corespondentul NM l-a întrebat pe procurorul general Alexandr Stoianoglo dacă autoritățile din Republica Moldova au făcut o solicitare privind extrădarea lui Șor din Israel. Șeful Procuraturii Generale a răspuns că instituția a primit încă anul trecut un refuz oficial în acest sens (Șor este cetățean al Israelului, NM).

„Israelul, la fel ca și Moldova, nu își extrădează cetățenii”, a precizat Stoianoglo.

Amintim că, anul trecut, șeful Centrului de Cooperare Polițienească Internațională (INTERPOL) din Republica Moldova Viorel Țentiu a confirmat că Ilan Șor se află în Israel.

Precizăm că Israel, spre deosebire de Republica Moldova, permite extrădarea cetățenilor săi.

Potrivit legii Israelului privind extrădarea, țara care solicită acest lucru trebuie să prezinte probe incontestabile privind vinovăția persoanei vizate. În afară de asta, dacă după pronunțarea deciziei învinuitul este condamnat, acesta trebuie să se întoarcă în Israel, unde să își ispășească pedeapsa.

În mai 2020 președintele Igor Dodon a declarat într-un interviu pentru Accent TV că a discutat de mai multe ori cu conducerea Israelului privind extrădarea lui Șor.

„Am discutat subiectul în cadrul unei întâlniri cu prim-ministrul, președintele Israelului. Mi-au spus clar: dacă aveți o sentință definitivă, suntem gata să examinăm subiectul. Mi-au spus că sunt două variante: sau va sta în închisoare la noi, sau acolo”, a spus șeful statului.

Potrivit legii, sentința definitivă în dosarul în care este vizat Ilan Șor trebuie să o pronunțe Curtea de Apel Cahul, care de circa trei ani examinează cauza. Amintim că prima instanță l-a condamnat pe Șor la 7,5 ani de închisoare în dosarul privind frauda bancară.

Șor și avocații săi au contestat decizia la Curtea de Apel. Până la pronunțarea sentinței finale, Șor a fost plasat în libertate de către prima instanță, sub control judiciar. În februarie 2018, Curtea Supremă de Justiție a decis ca dosarul să fie examinat de Curtea de Apel Cahul.

Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în aceeași perioadă cu liderul PDM Vldimir Plahotniuc – iunie 2019.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: