JA Moldova: 30 de ani de educație antreprenorială pentru elevii din toată țara

Junior Achievement Moldova a sărbătorit 30 de ani de educație antreprenorială, dar și finalizarea proiectului “Building Back Better Through Social Entrepreneurship project”, finanțat de UE, alături de lideri naționali și internaționali, profesori, elevi și parteneri. Evenimentul aniversar organizat la Palatul Republicii din Chișinău a reunit oficialități de rang înalt, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile pentru a celebra impactul JA Moldova: peste 300.000 de elevi din toată țara au fost pregătiți să gândească antreprenorial și să acționeze cu inițiativă.  

Alexandru Stratan, Rector ASEM și Președinte Consiliul Junior Achievement Moldova, a vorbit despre impactul vast al organizației: „Trei decenii de activitate economică antreprenorială practicate, trăite, testate, în mii de sate, în sute de școli și mai ales în viețile a 300.000 de elevi din toată țara.”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat importanța implicării tinerilor în dezvoltarea țării și în parcursul european al Moldovei. „Voi veți beneficia cel mai mult de aderarea la UE, dar acest lucru nu se poate întâmpla fără participarea voastră activă.”  

În timpul discursului său, Ion Sturza, co-fondator și președinte de onoare al Junior Achievement Moldova, a încurajat participanții să sprijine eforturile JA Moldova și să adauge o nouă componentă educațională bazată pe inteligența artificială. „Suntem într-un moment vital de schimbare a modului de a face afaceri, în special în era inteligenței artificiale. Recomandarea mea este ca până la 1 septembrie să avem o componentă educațională în contextul IA a sugerat Ion Sturza. 

Educație, parteneriate și povești de succes 

Pe parcursul zilei au avut loc mai multe paneluri privind rolul educației antreprenoriale, colaborarea dintre școală și mediul de afaceri. Împreună cu cea de-a 30-a aniversare a JA Moldova, am sărbătorit și închiderea proiectului Building Back Better Through Social Entrepreneurship – o inițiativă regională implementată în Georgia, Moldova și Ucraina, cu sprijinul Comisiei Europene prin Programul #EU4Youth. 

Diana Filip, director general adjunct al reprezentantului JA Europe, a menționat : „În doar doi ani, am instruit 2 293 de elevi și 276 de profesori, am format 207 echipe de elevi și am lansat 45 de întreprinderi sociale, fiecare finanțată printr-un model revolving inovator dezvoltat pentru prima dată în această regiune și susținut de Schneider Electric. Pentru toate instituțiile publice, ambasadele, donatorii și partenerii noștri: acesta este mai mult decât un program – este un model pentru modul în care mergem mai departe. Să continuăm să investim în tinerii noștri. Să continuăm să construim – nu doar înapoi, ci și înainte – împreună.”

Proiectul recomandă sprijinirea antreprenoriatului social, în special al tinerilor și femeilor, printr-un cadru legal clar, acces la finanțare dedicată în programele UE, legături între educație, inițiativă și investiții dar și introducerea antreprenoriatului social în școli și universități.

Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în Moldova, a remarcat că, în ultimii ani, UE a lansat mai multe inițiative în Republica Moldova care au sprijinit dezvoltarea antreprenoriatului social. UE a oferit prin diverse instrumente mai multe granturi de dezvoltare și a luat serios în considerare sprijinirea deplină a dezvoltării antreprenoriale de către factorii de decizie politică. 

Daniela Dipierro, reprezentant al Ambasadei SUA, a menționat sprijinul internațional pentru dezvoltarea antreprenoriatului social și oportunitățile pe care Uniunea Europeană își propune să le ofere Republicii Moldova.   

Educația antreprenorială – o prioritate pentru viitor

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a apreciat contribuția JA Moldova la construirea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor. „Să vorbești despre inițiativă și antreprenoriat într-o țară cu un trecut sovietic nu este ușor. Dar exact de asta avem nevoie – de oameni care îndrăznesc, care greșesc și învață, care acționează cu curaj.” 

Guvernatorul BNM, Anca Dragu, a subliniat că educația economică este cheia pentru o generație capabilă să reușească într-o economie modernă și competitivă. 

Evenimentul s-a încheiat cu o ceremonie festivă de omagiere a studenților, profesorilor, partenerilor dedicați și absolvenților care au devenit antreprenori de succes. Patruzeci și patru de profesori au primit diplome de recunoștință în semn de recunoaștere a angajamentului lor.

Despre JA Moldova 

Cu peste 300.000 de elevi și 3 000 de profesori instruiți și implicțai în cele 15 programe educaționale active și 6 Centre Regionale de Excelență (Chișinău, Drochia, Leova, Edineț, Căușeni, Hîncești/Cărpineni), Junior Achievement Moldova este organizația care, de 30 de ani, le oferă elevilor din toată țara oportunitatea de a învăța despre economie și antreprenoriat. JA Moldova este parte a rețelei globale JA Worldwide, prezentă în 127 de țări. 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: