Japonia va oferi Moldovei un grant în valoare de €1,9 mln. Autoritățile: suportul este necesar pentru fermieri 
Full Article 3 minutes read

Japonia va oferi Moldovei un grant în valoare de €1,9 mln. Autoritățile: suportul este necesar pentru fermieri 

Japonia va oferi Republicii Moldova un grant în valoare de 1,9 milioane de euro. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Parlamentului de la Chișinău pe 20 octombrie. Se menționează că banii vor fi alocați fermierilor. 

Guvernul Japoniei va oferi Republicii Moldova susținere financiară nerambursabilă în valoare de 1,9 milioane de euro, au comunicat reprezentanții Parlamentului. Se menționează că membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat raportul pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării unui Acord de grant.

Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru implementarea proiectului „Asigurarea Fermierilor cu Fertilizanți”. Suportul financiar este necesar pentru susținerea fermierilor mici și mijlocii, care sunt afectați de scumpirea materialului semincer, a fertilizanților, a pesticidelor etc., precum și de prețurile joase la produsul finit. Respectiv, acordarea grantului de 1,9 milioane de euro va reduce din povara fermierilor mici și mijlocii, afectați de consecințele războiului din Ucraina, prin oferirea unor soluții financiare ieftine la procurarea fertilizanților”, se arată într-un comunicat, emis de Parlament.

Grantul va fi oferit până la data de 31 martie 2024, însă perioada poate fi extinsă.

După negocieri, ratificarea Acordului de grant dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei privind realizarea Proiectului „Asigurarea Fermierilor cu Fertilizanți” va fi propusă spre adoptare în plenul Parlamentului”, au declarat reprezentanții legislativului.

***

Forța Fermierilor a organizat anterior mai multe proteste atât la Chișinău, cât și în localitățile țării. La una din manifestații, care a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale din capitală, reprezentanții Asociației au anunțat că își întrerup protestele timp în care Guvernul trebuie să îndeplinească 3 cerințe pentru a ajuta producătorii agricoli mici și mijlocii să iasă din criza din domeniu. Este vorba despre alocarea a cel puțin 350 milioane lei pentru subvenții, aducerea din România a 4 000 tone de motorină și stabilirea prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a moratoriului la achitarea penalității și dobânzilor față de creditori.

În cadrul ședinței Guvernului din 14 august, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a introdus pe ordinea de zi două proiecte, care stabilesc metodologia de acordare a asistenței pentru fermieri. Primul proiect prevede că ajutorul financiar va fi acordat fermierilor, care au pregătit solul și au însămânțat culturi de prima grupă (grâu și orz, ovăz și triticale), produse primare ce stau la baza produselor social importante, dar și în componența furajelor pentru animale. Totodată, Guvernul a aprobat și regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de către România, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022.

Asociația a menționat că „cele două Regulamente privind alocarea compensațiilor și repartizarea motorinei, care au fost aprobate la ultima ședința cabinetului de miniștrii sub presiunea agricultorilor protestatari, prevăd un sprijin, care nu acoperă nici 25 procente din pierderile fermierilor la culturile de prima grupă, ținând cont de prețurile actuale derizorii, și care va fi acordat doar pentru o parte din fermieri veritabili”.

Ulterior, Guvernul a aprobat alocarea a 200 de milioane de lei pentru fermieri. Potrivit lui Dorin Recean, „acesta este un efort pe care toată societatea îl depune pentru a ajuta pe cei care au pierderi”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: