Fermierii vor renunța la protest? Guvernul a aprobat două proiecte pentru sprijinul agricultorilor, care au suferit din cauza secetei
Full Article 3 minutes read

Fermierii vor renunța la protest? Guvernul a aprobat două proiecte pentru sprijinul agricultorilor, care au suferit din cauza secetei

Procedura de acordare a ajutorului unic pentru fermierii micro și mici, afectați de consecințele crizelor din 2022 și regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de către România, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022 au fost aprobate în cadrul ședinței din 14 august a Guvernului. 

În cadrul ședinței Guvernului, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a introdus pe ordinea de zi două proiecte, care stabilesc metodologia de acordare a asistenței pentru fermieri.

Primul proiect prevede că ajutorul financiar va fi acordat fermierilor, care au pregătit solul și au însămânțat culturi de prima grupă (grâu și orz, ovăz și triticale), produse primare ce stau la baza produselor social importante, dar și în componența furajelor pentru animale. Fermierii micro și mici vor putea primi despăgubiri de până la 400 de mii de lei. Ministrul Agriculturii susține că de ajutor vor putea beneficia aproximativ 3 000 de fermieri. Bugetul de compensare este de 200 de milioane de lei.

În nota explicativă a proiectului se precizează că anul trecut fermierii s-au confruntat cu o criză după începutul războiului din Ucraina: prețuri mai ieftine la produsele agricole pe piețele mondiale, inflație mare și costuri logistice mai mari. În plus, în Moldova a fost o secetă gravă.

Totodată, Guvernul a aprobat și regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de către România, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022. Fermierii, care au cultivat o suprafață de până la 1,5 mii de hectare și ale căror pagube din cauza secetei au depășit 50%, vor putea obține motorină.

„Este de remarcat faptul că aceste două proiecte au fost trecute pe ordinea de zi abia după ce fermierii au anunțat și au susținut un protest înaintea ședinței de Guvern”, a declarat director executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari.

Ajutorul urmează să fie calculat de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură în baza cererilor depuse. Modul de calculare a ajutorului se va efectua după identificarea suprafețelor eligibile per solicitant și a coeficientului de categorie, în funcție de suprafețele gestionate.

Amintim că pe 14 august, la intrare în clădirea Guvernului, a avut loc un protest de avertizare organizat de Asociația Forța Fermierilor. Potrivit lui Slusari, decizia a fost luată pentru că nu li s-au îndeplinit cerințele, totodată pentru că premierul nu le-a răspuns la solicitarea de a avea o întâlnire cu ei.

***

Asociația Forța Fermierilor a organizat în ultima perioadă mai multe proteste atât la Chișinău, cât și în localitățile țării. Ultima manifestație a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale din capitală. Atunci, reprezentanții Asociației au anunțat că își întrerup protestele până la 1 august, timp în care Guvernul trebuie să îndeplinească 3 cerințe pentru a ajuta producătorii agricoli mici și mijlocii să iasă din criza din domeniu. Este vorba despre alocarea a cel puțin 350 milioane lei pentru subvenții, aducerea din România a 4 000 tone de motorină și stabilirea prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a moratoriului la achitarea penalității și dobânzilor față de creditori. Dacă cele 3 condiții nu vor fi executate, fermierii precizau că își vor relua protestele.

În iunie, premierul Dorin Recean declara că Guvernul Republicii Moldova nu are resurse suficiente pentru a îndeplini toate cerințele Asociației Forța Fermierilor. Totodată, Recean menționa că înțelege dificultățile din sectorul agricol și caută soluții.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: