Judecător la Curtea Constituțională și președinte de partid. Țîcu sesizează ANI și cere demisia lui Țurcan (DOC)
Full Article 2 minutes read

Judecător la Curtea Constituțională și președinte de partid. Țîcu sesizează ANI și cere demisia lui Țurcan (DOC)

Judecătorul Curții Constituționale Vladimir Țurcan ar continua să fie președinte al Partidului Politic „Moldova Unită – Единая Молдова”. În context, deputatul neafiliat Octavian Țîcu, președinte al Partidului Unității Naționale (PUN), a sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cu privire la constatarea stării de incompatibilitate dintre cele două funcții.

„Potrivit informațiilor prezentate de I.P. „Agenția Servicii Publice”, Vladimir Țurcan este și președintele Partidului Politic „Moldova Unită – Единая Молдова”. (…) Fapta subiectului declarării în privința căruia s-a constatat starea de incompatibilitate nesoluționată constituie temei pentru încetarea mandatului, a raporturilor de muncă ori de serviciu ale acestuia. În acest caz, prin derogare de la prevederile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară, sancțiunile disciplinare ce pot fi aplicate pentru săvârșirea abaterii disciplinare nu pot consta în avertisment, mustrare sau mustrare aspră”, se arată în sesizare.

Vladimir Țurcan a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale în 2019. Articolul 139 din Constituția Republicii Moldova stabilește că funcția de judecător al Curții Constituționale este incompatibilă cu oricare altă funcție publică sau privată retribuită, cu excepția activităţii didactice şi științifice.

Curtea Constituțională nu a comentat deocamdată sesizarea depusă de către deputatul Octavian Țîcu. Am solicitat un comentariu din partea lui Vladimir Țurcan. Reacția acestuia o puteți citi AICI.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: