CUB își retrage susținerea pentru Octavian Țîcu la prezidențiale. Reacția lui Țîcu
Full Article 4 minutes read

CUB își retrage susținerea pentru Octavian Țîcu la prezidențiale. Reacția lui Țîcu

CUB a decis că nu va susțină candidatura lui Octavian Țîcu la funcția de președinte al țării și părăsește Blocul „Împreună”. Anunțul a fost făcut de președintele formațiunii, Igor Munteanu. În replică, Octavian Țîcu a afirmat pentru NewsMaker că „încă nu există certitudine în acest sens, deoarece așteaptă reacția tuturor partidelor din Blocul „Împreună”. De asemenea, liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, susține că declarația lui Igor Munteanu a fost făcută „la emoții, fiind supărat că nu a primit vot de încredere pentru a fi înaintat din partea Blocului la funcția de președinte al Republicii Moldova.”

Liderul CUB a afirmat că membrii Coaliției pentru Unitate și Bunăstare nu acceptă un candidat ale cărui declarații generează controverse politice.

Acesta este un candidat conservator. În aceste condiții, forurile noastre statutare, Biroul Politic Central și Consiliul Național Politic, își retrag sprijinul pentru actualul candidat al Platformei DA, rezervându-și dreptul de a susține candidatul pe care și-l doresc și îl agrează membrii și simpatizanții CUB. Această decizie ne desprinde definitiv de Blocul „Împreună””, spune Munteanu.

De asemenea, Igor Munteanu, a semnalat disfuncționalitățile majore cu care se confruntă proiectul blocului „Împreună”. El a subliniat că principalele probleme derivă din jocurile de culise și improvizațiile neserioase pe teme esențiale. „În ultimele trei luni, am constatat o absență flagrantă a blocului. Cele mai grave dificultăți pe care le observăm sunt legate de un tip de șantaj pe care, noi, CUB, nu-l putem tolera. Refuzăm fuzionarea partidelor și am observat o practică viciată în care deciziile importante sunt influențate de actori externi blocului. Această abordare este inacceptabilă pentru noi”, a mai declarat Munteanu.

Octavian Țâcu a declarat pentru NewsMaker că „încă nu există nicio certitudine în această privință, iar o reacție la cele declarate de Igor Munteanu va fi luni din partea Blocului „Împreună” după Consiliul Politic al CUB de duminică, 11 august, ori acest Bloc este format din patru partide”.

În același timp, liderul Platformei DA, Dinu Plângău, a menționat pentru redacția noastră că afirmațiile lui Igor Munteanu sunt influențate de emoții, având în vedere că nu a obținut votul de încredere necesar pentru a fi înaintat din partea Blocului „Împreună” la alegerile prezidențiale.

Duminică, am organizat alegeri în care au participat cele patru formațiuni politice, pentru a desemna prin vot secret un candidat comun la alegerile prezidențiale. În această competiție internă, s-au înscris trei candidați: Igor Munteanu, Octavian Țîcu și Ștefan Gligor. Octavian Țîcu a câștigat, iar Igor Munteanu nu a primit votul de încredere din partea membrilor celor patru formațiuni politice, ceea ce explică, probabil, supărarea sa”, a mai adăugat președintele Platformei DA.

Dinu Plângău afirmă că Platforma DA continuă să-l sprijine pe Octavian Țîcu ca și candidat la alegerile prezidențiale. Totuși, o declarație oficială din partea Blocului „Împreună” va fi făcută luni, în cadrul unei conferințe de presă.

***

Amintim că Octavian Țîcu a fost prezentat, acum o săptămână, drept candidat al Blocului „Împreună” la alegerile prezidențiale, din care fac partea Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor, Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB).

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie, în aceeași zi cu referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, perioada de desemnare și colectare a semnăturilor susținătorilor candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, cât și depunerea documentelor pentru înregistrarea în calitate de participanți la referendum, va demara începând cu 21 august. Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și cea pentru referendumului republican constituțional va începe din 20 septembrie 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: