Judecătorii vor salarii de miniștri. De ce proiectul guvernului a provocat indignarea magistraților?
Full Article 3 minutes read

Judecătorii vor salarii de miniștri. De ce proiectul guvernului a provocat indignarea magistraților?

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova reacționează la propunerea Guvernului de a majora de aproape două ori salariile miniștri. Magistrații susțin că proiectul de lege, inclus pe agenda Cabinetului de miniștri din 31 mai, ar institui un „tratament diferențiat” de remunerare între judecători și miniștri, contrar deciziilor Curții Constituționale, care a examinat în repetate rânduri remunerarea judecătorilor.

Magistrații fac referire, în nota remisă, la deciziile CCM din 2013, 2014, 2018 și 2022 în care a fost examinată remunerarea judecătorilor și a persoanelor cu demnitate publică. Potrivit Asociației, magistrații Înaltei Curți au statuat, în deciziile lor, că un tratament diferențiat „nejustificat” între judecători și alte persoane cu funcții de demnitate publică este contrar Constituției.

Mai mult, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova amintește că CCM a hotărât că judecătorii, deputații și miniștrii sunt autorități care sunt poziționate pe aceeași scară în ierarhia instituțională a puterilor, respectiv salarizarea nu trebuie să fie diferențiată. În concluzie, judecătorii acuză Guvernul că nu ar ține cont de principiile stabilite de Curtea Constituționale și că ar instituie un tratament diferențiat de remunerare între judecători și miniștri.

„În lumina principiilor stabilite de Curtea Constituțională, Asociația Judecătorilor consideră că există o discriminare în măsură în care judecătorii nu beneficiază de o majorare salarială echivalentă și substanțială cu cea a miniștrilor. Or, conform hotărârii nr. 24 din 2 octombrie 2018, un asemenea tratament nejustificat obiectiv și rezonabil între judecători și alte persoane cu funcții de demnitate publică este contrar art. 6, 16 și 116 alin. (1) din Constituție”, anunță sursa citată.

În context, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova vine cu propunerea față de Consiliului Superior al Magistraturii să avize modificările legislative, astfel încât, hotărârile Curții Constituționale, care au stabilit principiile de bază privind remunerarea judecătorilor, să fie puse în aplicare.

De menționat că Guvernul propune creșterea salariilor miniștrilor de aproape 2 ori, din 1 iunie. Proiectul, propus spre aprobare în ședința din 31 mai, prevede, astfel, o majorare a valorii de referință de la 1 900 de lei la 3 600 de lei. Astfel, dacă un ministru primește, în prezent, un salariul de 26.486 de lei, plus adaosul de 1.300 de lei de care beneficiază toți bugetarii, atunci după votul de miercuri salariile acestora ar putea crește la 50.184 de lei. La sumă va fi adăugat și adausul de 1.300 de lei. Salariile miniștrilor vor depăși, astfel, leafa premierului, al șefului statului și al președintelui Parlamentului de aproape 2,5 ori.

Ultima dată, salariul brut al unui ministru a crescut la 1 ianuarie, de la 19.520 de lei la 27.790 de lei, adică cu peste 8 000 de lei mai mult. În majorare intră și adaosul de 1.300 de lei, pe care-l primesc toți bugetarii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: