Miniștrii ar putea ridica lefuri duble. Suma va depăși salariul premierului și al președintelui țării de 2,5 ori
Full Article 2 minutes read

Miniștrii ar putea ridica lefuri duble. Suma va depăși salariul premierului și al președintelui țării de 2,5 ori

Salariile miniștrilor ar putea crește, din 1 iunie, practic, de două ori. Prevederile sunt incluse într-un proiect de modificare a bugetului de stat, care se află deja pe ordinea de zi a ședinței Cabinetului de miniștri din 31 mai.

Potrivit documentului făcut public, valoarea de referință pentru calculul salariilor miniștrilor ar urma să crească de la 1.900 lei la 3.600 lei. Astfel, dacă un ministru primește, în prezent, un salariul de 26.486 de lei, plus adaosul de 1.300 de lei de care beneficiază toți bugetarii, atunci după votul de miercuri salariile acestora ar putea crește la 50.184 de lei. La sumă va fi adăugat și adausul de 1.300 de lei.

Salariul premierului rămâne, însă, neschimbat. În prezent, prim-ministrul primește un salariu lunar de 21.000 de lei, la fel ca și președintele Parlamentului și președintele țării. Nici salariile deputaților nu se modifică. Aleșii poporului din Legislativ vor primi, în continuare, un salariu de 19.516 lei.

Amintim că la ultima ședință a Cabinetului de Miniștri, din 24 mai, premierul Dorin Recean a vorbit despre necesitatea majorării salariilor miniștrilor. El a numit „absurd” când un ministru „are un salariu mai mic decât cineva care lucrează pe șantier” sau când „șefii de direcție din ministere au salarii mai mici decât chelnerii din cafeneaua de vizavi” de Guvern. Astfel, Recean a anunțat că Guvernul va propune Parlamentului să accepte o rectificare bugetară, care conține inclusiv procesul de creștere a salariilor din sectorul public. Potrivit lui Recean, „efortul suplimentar, astăzi, legat de aceste creșteri în administrația publică centrală, nu va depăși costul a 6 km de drum”. 

De menționat că de la 1 ianuarie, salariul brut al unui ministru a crescut de la 19.520 de lei la 27.790 de lei, adică cu peste 8 000 de lei mai mult. În majorare intră și adaosul de 1.300 de lei, pe care-l vor primi toți bugetarii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: