Ucraina a venit cu un mesaj pentru toți cei care critică tacticile Kievului în contraofensiva sa împotriva trupelor rusești. În timp ce ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că, prin astfel de declarații, aceștia ar scuipa în fața soldaților ucraineni și că ar trebui să „tacă”, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, a declarat că declarațiile și cifrele prezentate de analiști și presa internațională sunt deseori neactuale, fapt care ar putea face, de fapt, mai mult rău decât bine.
„A critica ritmul lent al contraofensivei echivalează cu a scuipa în față soldații ucraineni care își sacrifică viața în fiecare zi, mergând înainte și eliberând kilometru după kilometru de pământ ucrainean. (…) Le recomand tuturor criticilor să tacă din gură, să vină în Ucraina și să încerce să elibereze singuri măcar un centimetru pătrat”, a declarat ministrul ucrainean de Externe pentru presă, în timpul unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE, desfășurată la Toledo, în Spania.
Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, susține, la rândul său, că articolele care vorbesc despre „contraofensiva lentă ucraineană”, „direcția greșită a loviturii”, „dispersia forțelor”, „pierderi mari de echipamente”, „ folosirea abuzivă a fondurilor” ar acapara tot mai mult spațiu în mass-media internațională. Subiectele, spune Danilov, ar fi preluate de presa din Ucraina și „replicate cu deosebită plăcere de propagandiștii ruși”.
În același timp, Danilov susține că atât presa internațională, cât și analiștii „în căutarea like-urilor” nu țin cont de faptul că „un astfel de război nu a mai existat de la cel de-Al Doilea Război Mondial”. De atunci, susține oficialul ucrainean, tehnologiile de luptă și armele s-au schimbat semnificativ, astfel procesele care au loc atât pe front ar putea să nu fie imediat vizibile.
Între timp, președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a anunțat pe 31 august că Ucraina a utilizat cu succes arme cu rază lungă, fabricate în Ucraina. Liderul de la Kiev nu a precizat, însă, despre ce fel de tip de arme ar fi vorba „A fost posibil să se lovească o țintă la 700 de kilometri distanță. (…) Mișcarea noastră înainte nu se oprește”, a declarat Zelenski, citat de presa ucraineană.
Săptămâna trecută, New York Times a scris un articol în care oficiali americani, dar și alți oficiali occidentali, au afirmat că ofensiva a înregistrat progrese limitate deoarece Ucraina avea prea multe trupe în locurile nepotrivite, scrie hotnews.ro. În acest context, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru CNN că acum este „și mai important” să sprijinim Ucraina, în condițiile în care forțele sale avansează către teritoriile controlate de Rusia și puternic fortificate.
O înregistrare video și alte informații apărute pe rețelele de socializare arată că armata ucraineană a ajuns la periferia localității Verbove din regiunea Zaporojie, de unde încearcă să flancheze garnizoana rusă care apără drumul către Melitopol, principalul obiectiv al ofensivei Kievului. Trupele ucrainene din acest sector al frontului au reușit să avanseze rapid 2,7 kilometri după ce au eliberat satul Robotîne la începutul săptămânii, ocolind „dinții de dragon” plasați de armata rusă pentru a încetini înaintarea vehiculelor blindate.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!