http://novostipmr.com

Krasnoselski a comentat posibilitatea înarmării Moldovei cu echipament NATO: „Unde cresc mușchii, totul se termină cu război”

Liderul de factor de la Tiraspol Vadim Krasnoselski și-a exprimat îngrijorarea față de un eventual scenariu în care partenerii vestici ai Republicii Moldova i-ar putea furniza armament, în contextul războiului din Ucraina. „Acolo unde cresc mușchii, totul se termină cu război. Este o axiomă”, a declarat șeful nerecunoscut al regiunii transnistrene într-un interviu pentru postul de televiziune „Rossia” («Россия»).

Faptul că în Moldova va ajunge armament letal – acest lucru alarmează. Cu ce se încheie militarizarea? Amintiți-vă cum Saakașvili a militarizat Georgia și cum s-a terminat? Cu război și recunoașterea Osetiei și Abhaziei de către Rusia. Războiul recent din Karabah. Azerbaidjan și-a întărit forțele, iar apoi le-a folosit”, a menționat Krasnoselski.

În același timp, liderul transnistrean a precizat că nu vede în prezent un pericol real pentru regiune. „Tentativele de a justifica furnizarea de armament letal (cică statutul de neutralitate nu încurcă) nu va duce la pace. Nu văd aceste acțiuni drept un act de agresiune directă față de Transnistria, însă ar putea fi o posibilă pregătire”, a mai spus acesta.

Krasnoselski a adăugat că negocierile în format „5+2” sunt înghețate pe deplin și că el consideră că discuțiile ar trebui continuate în format „1+1”.

Suntem în contact cu domnul Recean, secretarul general al Consiliului de Securitate al Moldovei. Însă noi nu discutăm subiectele privind statutul, ci mai mult pe cele economice. Subiectele despre statut nu pot fi nici măcar menționate. Noi avem rezultatele referendumului, statutul nostru este clar – independența”, a conchis liderul transnistrean.

***

Amintim că, pe 7 iunie, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis a anunțat că, luna viitoare, Consiliul European ar putea aproba acordarea de asistență militară Republicii Moldova, care nu include arme letale.

Anterior, pe 2 iunie, premierul Natalia Gavrilița a declarat la postul național de televiziune că autoritățile de la Chișinău poartă discuții  despre livrarea de echipament militar în Moldova, însă decizia privind solicitarea armelor letale nu a fost luată.

Reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a comentat subiectul și a precizat că Rusia consideră că livrarea de armament din țările NATO în Moldova nu va contribui la întărirea securității din țara noastră. Aceasta a mai menționat că Moscova va urmări cu atenție activitatea experților de la Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova (FRONTEX).

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

nordinfo.md/foto simbol

Investiție de peste €500.000 în construcția unui depozit modern pentru semințe la Bălți

La Bălți se construiește un depozit modern pentru păstrarea semințelor, cu o investiție ce depășește jumătate de milion de euro. Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare. Lucrările sunt programate să se finalizeze la începutul toamnei 2025. Informațiile au fost comunicate pe 11 iulie de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Ministerul a anunțat că depozitul este construit la Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor, filiala Bălți. Investiția în construcție se ridică la 514 mii de euro și este realizată prin proiectul „Livada Moldovei”, gestionat de minister. „Livada Moldovei” este o linie de creditare oferită de Banca Europeană de Investiții Guvernului Republicii Moldova.

„Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare și va fi dotată cu un cântar rutier instalat pe structură de beton armat, pentru o gestionare logistică eficientă. Proiectul a fost lansat ca răspuns la uzura avansată a infrastructurii existente, care nu mai asigură condiții corespunzătoare de umiditate, protecție fitosanitară și manipulare mecanizată”, au comunicat reprezentanții ministerului, adăugând că lucrările urmează să fie finalizate la începutul toamnei 2025.

Ministerul a declarat că „infrastructura modernizată va contribui la sporirea capacității naționale de producere și păstrare a semințelor certificate, adaptate condițiilor pedoclimatice locale”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: