http://novostipmr.com

Krasnoselski: Chișinăul se îndreaptă conștient spre escaladare, i-am trimis 8 scrisori Maiei Sandu

Liderul nerecunoscut de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a declarat într-un interviu pentru publicația periodică a legislativului Federației Ruse că autoritățile de la Chișinău și-ar dori escaladarea tensiunilor dintre cele două maluri ale Nistrului, încălcând acordurile și înăsprind controalele le frontieră pentru oficialii din regiunea transnistreană. Krasnoselski a mai spus că a expediat 8 scrisori în adresa președintei Maia Sandu, însă nu a primit niciun răspuns. Biroul politici de reintegrare a respins acuzațiile.

Krasnoselski susține că Chișinăul ar bloca procesul de reglementare a conflictului.

Nu există dorință de a soluționa problema, însă există dorință de a crea altele noi. La ziua de azi, Chișinăul a ieșit de facto din acordurile adoptate anterior. (…) Oficialii transnistreni sunt verificați suplimentar la frontiera moldovenească, sunt interogați și percheziționați. Pe 23 noiembrie a fost sabotat zborul ministrului de Interne al Transnistriei Vitalii Ignatiev. Este un caz fără precedent. Chișinăul merge conștient spre escaladare”, a spus Ignatiev.

Krasnoselski a mai spus că i-ar fi trimis 8 scrisori Maiei Sandu, însă toate ar fi fost ignorate. Chiar și, acesta ar fi gata de discuții „la orice nivel”.

Noi nu intenționăm să închidem ușile, mizăm pe reluarea și dezvoltarea dialogului cu Moldova, suntem pregătiți să avansăm în procesul de negocieri la orice nivel. Însă la ziua de astăzi lipsește venirea în întâmpinare. Eu personal am trimis 8 scrisori către președinta Moldovei Maia Sandu, însă toate au rămas fără răspuns. În aceste condiții, eu acord un rol important participanților internaționali la procesul de reglementare, care trebuie să facă uz de influența și autoritatea lor ca să disciplineze partea moldovenească și să îi readucă la dialog dintr-un blocaj care în mod clar durează de mult timp”, a adăugat Krasnoselski.

Contactați de NM, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au respins acuzațiile lui Vadim Krasnoselski și au acuzat la rândul lor oficialii de la Tiraspol de „abordări provocatoare”.

În anul curent a fost menținută interacțiunea în formatele de dialog stabilite privind reglementarea transnistreană, având loc 8 reuniuni de lucru ale reprezentanților politici și 17 ședințe ale grupurilor de lucru sectoriale, iar comunicarea prin canalul de corespondență al oficiilor reprezentanților politici este asigurată zilnic. Autoritățile Republicii Moldova în mod constant întreprind acțiuni pozitive și de sprijin în privința cetățenilor săi din raioanele de est ale țării, în pofida abordărilor permanent confrontaționiste și provocatoare ale exponenților de la Tiraspol”, declară Biroul de reintegrare.

NM a solicitat un comentariu și din partea reprezentanților Președinției, cu privire la cele 8 scrisori invocate de liderul transnistrean, însă nu am primit un răspuns.

***

Amintim că, recent, autoritățile de facto de la Tiraspol au adresat scrisori către ONU și OSCE, în care au acuzat Chișinăul de „șantaj energetic și economic”. Tiraspolul solicită organizațiilor internaționale să influențeze conducerea Republicii Moldova și ca să înceapă negocierile cu Rusia și Ucraina pentru restabilirea aprovizionării cu gaz.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

presedinte.md

NM Espresso: Macron va monitoriza alegerile din Moldova, Suruceanu și-a cerut scuze de la PAS, transportatorii amenință cu proteste

Alegeri: Sandu, Macron, Dragalin

Președinta Maia Sandu a declarat că Moldova „nu a învățat toate lecțiile” din alegerile de anul trecut și a îndemnat cetățenii „să nu-și vândă votul”, deoarece acest lucru „înseamnă să-ți vinzi țara”. Sandu a subliniat, de asemenea, importanța unei campanii electorale corecte și a avertizat împotriva „retoricii de ură între cetățeni”, în special în mediul online.

Între timp, președintele Franței, Emmanuel Macron, după summitul de la Bruxelles, a promis că Parisul va urmări cu atenție alegerile din Moldova și va continua să o susțină pe Maia Sandu, care, potrivit lui, „promovează o agendă bună pentru moldoveni”. Macron a remarcat că Moldova se află „în prima linie” în ceea ce privește politica și securitatea, mai ales în contextul amenințărilor hibride din partea Rusiei.

Elena Dragalin, mama fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a criticat actuala guvernare și a declarat că nu va susține Partidul PAS la alegeri, deoarece „această guvernare trebuie să plece”. Totodată, ea nu a exclus că va participa personal la alegerile parlamentare și că este pregătită să candideze pe lista unui partid, dar nu a precizat despre ce formațiune este vorba.


Suruceanu și-a cerut scuze

Ion Suruceanu a explicat declarația sa privind implicarea oamenilor de cultură în alegerile parlamentare și și-a exprimat regretul că afirmațiile sale au fost percepute ca un reproș la adresa lui Nicolae Botgros și Constantin Cheianu. Suruceanu a spus că nu a vrut să jignească pe nimeni, dar declarațiile sale „au fost distorsionate și scoase din context”. El a asigurat că în continuare o susține pe Maia Sandu și că are respect față de colegii săi din domeniul culturii.

Anterior, Suruceanu afirmase într-o emisiune TV că PAS „folosește” oamenii de artă.
 


Parlament: insulte și sancțiuni

În timpul dezbaterii modificărilor la Codul serviciilor media audiovizuale, deputata din partea PCRM, Diana Caraman, l-a numit pe colegul din PAS, Vasile Grădinaru, „prostănac”. Drept urmare, președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a interzis să ia cuvântul și să adreseze întrebări în cadrul a trei ședințe. Ulterior, Caraman a încercat să urce la tribună, dar nu i-a fost deschis microfonul.



Transportatorii intenționează din nou să protesteze

Asociația Patronală din domeniul transportului rutier (APOTA) a anunțat noi proteste la Chișinău. Transportatorii cer aprobarea metodologiei de calcul a tarifelor, renunțarea la adaptarea transportului pentru persoanele cu dizabilități și retragerea proiectelor eGPS și e-bilet pentru a fi revizuite împreună cu reprezentanții transportatorilor.

Autoritățile au răspuns că soluționarea acestor probleme intră în competența Ministerului Infrastructurii și au subliniat că „statul urmărește asigurarea unor condiții confortabile pentru pasageri și respectarea tuturor normelor legale”. APOTA nu a anunțat când exact vor ieși la proteste.
 


Scandalul cu primarul din Boldurești: continuare

CEC a anunțat că primarul din Boldurești, Nicanor Ciochină, acuzat că a accidentat mortal un adolescent, poate fi lipsit de mandat doar după o decizie definitivă a instanței. Anterior, Judecătoria Ungheni anulase rezultatele turului doi al alegerilor și anulase mandatul lui Ciochină. Această decizie poate fi contestată la Curtea de Apel.
 


Șor și ALDE

Fostul secretar al partidului „Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa” (ALDE), Adrian Culai, a fost condamnat la patru ani cu suspendare pentru că a acceptat 452 000 de dolari din partea grupării lui Ilan Șor pentru a finanța un partid pro-european fictiv.

ALDE a criticat sentința. Potrivit formațiunii, aceasta „ridică serioase semne de întrebare cu privire la onestitatea și eficiența justiției din Moldova”, având în vedere că Culai a cooperat activ cu ancheta și a oferit probe-cheie în dosar.


Salariile la CNPF

Președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Dumitru Budianschi, a confirmat că primește un salariu de aproximativ 112 000 de lei pe lună și a precizat că această sumă reprezintă „pragul minim” stabilit prin lege. Budianschi a asigurat că CNPF acționează „în interesul consumatorilor și al participanților la piață”. Reprezentenți ai PAS au menționat că eficiența instituției a crescut după numirea lui Budianschi.

Anterior, Blocul comuniștilor și socialiștilor criticase conducerea CNPF pentru majorarea salariilor, în ciuda reducerii atribuțiilor instituției.


Vremea: astăzi va fi vânt puternic

Meteorologii au avertizat că pe 28 iunie, între orele 8:00 și 19:00, se va înregistra vânt puternic din nord-vest pe întreg teritoriul țării, cu rafale de până la 15–20 m/s. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis în acest sens un cod galben de pericol meteorologic.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: