Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a comunicat pe 10 februarie că o companie maghiară va furniza gaze naturale pe malul stâng al Nistrului, prin intermediul Moldovagaz. El a mulțumit Ministerului rus al Energie pentru că a făcut posibile livrările de gaz din Ungaria prin „sprijinul de credit și funcțional” acordat. Mesajul vine la șase zile distanță după ce Uniunea Europeană a propus Tiraspolului un suport de 60 milioane de euro pentru asigurarea necesităților energetice.
„În continuare, Transnistria va fi aprovizionată cu gaz de către o companie maghiară, cu participarea „Moldovagaz”. Nu pot să nu remarc decizia pozitivă luată în acest sens de Comisia moldovenească pentru Situații Excepționale. Livrarea ungară a devenit posibilă datorită sprijinului de credit și funcțional din rusesc. Mulțumesc reprezentanților Ministerului Energiei al Federației Ruse pentru ajutor. Vreau să-i liniștesc pe locuitorii Transnistriei. Republica va fi aprovizionată cu gaz, iar sistemul energetic se va stabiliza”, a scris Kransoselski pe canalul său de Telegram.
Amintim că regiunea transnistreană se confruntă cu o criză energetică după ce, la 1 ianuarie 2025, concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Moldovagaz, care erau direcționate pe malul stâng al Nistrului. În acest context, pe 4 februarie, comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, a anunțat că UE este dispusă să acorde 60 milioane de euro regiunii transnistrene pentru ca să-și acopere necesitățile energetice până la mijlocul lunii aprilie, însă pentru a beneficia de acest suport i se impun „condiționalități”. Printre acestea – să asigure respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, să elaboreze un plan acceptat de Guvernul Republicii Moldova prin care vor fi actualizate tarifele la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune, inclusiv să excludă din pachetul de sprijin consumatorii industriali cu consum mare de energie.
Tiraspolul nu a reacționat la oferta Uniunii Europene. Într-un final, premierul Dorin Recean a anunțat, pe 10 februarie, că autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului au refuzat oferta. Potrivit lui, acestea au ales ca firma maghiară MET Gas and Energy Marketing AG să livreze gaz pentru regiunea transnistreană.
***
În perioada 1-10 februarie, regiunea transnistreană a primit zilnic până la 3 mln/m3 de gaz, care au fost procurate de Energocom dintr-un grant european în valoare de 30 de milioane de euro, care a fost acordat pentru gestionarea crizei energetice din Republica Moldova. Volumul este suficient pentru acoperirea necesităților locuitorilor, nu și pentru funcționarea industriei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.