president.gospmr.org

Krasnoselski s-a plâns șefului misiunii OSCE că transnistrenii au devenit „ostaticii situației” din regiune 

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a avut o întrevedere cu șeful misiunii OSCE în Republica Moldova Claus Neukirch. Postul de televiziune TSV din Transnistria spune că în cadrul discuției dintre cei doi, Krasnoselski a vorbit despre situația actuală în care se află regiunea menționând că transnistrenii au devenit „ostaticii situației”.

Potrivit postului local, Krasnoselski i-a spus oficialului că „procesul de negocieri cu Republica Moldova este într-un impas”. „Și în această perioadă dificilă este inacceptabil să se tragă beneficii politice din situația ai cărei ostatici sunt transnistrenii”, comunică sursa cu referire la declarațiile liderului de la Tiraspol.

La fel, Krasnoselski a vorbit ce ar trebui să întreprindă autoritățile de la Chișinău.

„Este necesar să se rezolve problemele umanitare, economice, de susținere a vieții. De aceste decizii depind atât viața poporului transnistrean, cât și a celui moldovean”, a declarat Krasnoselski.

***

Pe 10 mai, autoritățile de facto de la Tiraspol au prelungit cu 15 zile alerta „cod roșu” de pericol terorist în regiunea transnistreană. Alerta „cod roșu” de pericol terorist a fost prelungită până pe 25 mai. Aceasta a fost instituită pe 26 aprilie, în urma incidentelor armate din stânga Nistrului, calificate ulterior drept „atacuri teroriste”.

Din cauza stării de alertă, au fost înăsprite controalele la punctele interne, elevii au fost obligați să învețe în regim online, iar parada de 9 mai a fost anulată.

Pe 25 aprilie, persoane neidentificate au efectuat împușcături dintr-un aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiunea transnistreană. Nu au fost înregistrate victime sau persoane rănite. În dimineața de 26 aprilie, așa-numitul „Minister de Interne” de la Tiraspol a anunțat că în raionul Grigoriopol s-au produs două explozii: prima la 6:40, cea de-a doua la 7:05. La fața locului au intervenit miliția și pompierii. Deflagrațiile au avut loc pe teritoriul centrului teleradio „Maiak”, fiind scose din uz două antene radio. Ulterior, administrația din stânga Nistrului a anunțat că din Ucraina ar fi fost trase mai multe focuri de armă în direcția satului Cobasna, unde se află depozitul de muniții sovietice.

Pe 9 mai, premierul Natalia Gavrilița a declarat că autoritățile Republicii Moldova folosesc toate căile diplomatice pentru a preveni orice tensiune în regiune. Astfel, oficialul moldovean a spus că „deocamdată nu avem niciun motiv ca să ne îngrijorăm”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: