Андрей Мардарь/NewsMaker.md

„L-am luat de mână și l-am dus la serviciile speciale americane”. Mihail Gofman, despre judecătorii din dosarul „Laundromat”

„Judecătorii care au luat decizii cu privire litigiile, ce făceau parte din schema de spălare a banilor numită „Laundromat”, au înțeles ce se întâmplă cu adevărat. Însă, ei au fost impuși să adopte deciziile necesare schemei”. Declarații în acest sens au fost făcute de Mihail Gofman, fostul şef adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor al Centrului Național Anticorupție, în cadrul unui interviu pentru NM.

Potrivit lui Gofman, fostul judecător Victor Orîndaș are un material video în care „un fost președinte al Curții Constituționale îi cere să îndeplinească toate formalitățile pentru tranzitul banilor”.

„Aproximativ 1,5 miliarde de dolari au trecut prin el. Se temea, dar i s-a spus că totul este aranjat. Am văzut acest videoclip. Eu însumi l-am luat [pe judecător] de mână și l-am dus la serviciile speciale americane”, a spus Gofman.

***

„Laundromatul” se consideră a fi cea mai mare operațiune de spălare a banilor prin intermediul băncilor moldovenești. În cadrul schemei, din anul 2010 și până în 2013 au fost spălate cel puțin 22 de miliarde de lei, bani retrași din Rusia. În 2016 au fost inițiate dosare penale împotriva a 15 judecători care au luat decizii cu privire la „Laundromat”. Victor Orîndaș a fost singurul judecător care a reușit să părăsească Republica Moldova înainte de a fi reținut.

În septembrie 2020, Procuratura Anticorupție a scos de sub urmărire penală 13 din 15 judecători anchetați în dosarul „Laundromat”. În 2021, judecătorul Ghenadie Brînaz a fost achitat, iar ex-judecătorul Igor Vornicescu a fost găsit vinovat de pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii. Însă, acesta a fost eliberat de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripţiei de tragere la răspundere penală.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

РБК

Putin a semnat un decret pentru combaterea cuvintelor străine: „Amenințare la adresa limbii ruse”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret privind aprobarea principiilor politicii lingvistice de stat. În document, utilizarea cuvintelor împrumutate din alte limbi este indicată drept una dintre amenințările la adresa limbii ruse, care susține „comunitatea cultural-civilizațională unitară a Lumii Ruse”, potrivit The Moscow Times.

În special, decretul menționează ca risc „utilizarea nejustificată în comunicarea oficială a cuvintelor străine care au echivalente uzuale în limba rusă, precum și a termenilor străini care nu apar în dicționarele normative”. Autoritățile intenționează astfel să reducă folosirea cuvintelor din alte limbi în discursul oficial.

În cadrul acestei politici lingvistice, Kremlinul plănuiește să promoveze limba rusă, pe care o cataloghează „o comoară națională a Rusiei și o bază a statalității ruse”, ca mijloc de comunicare între etnii în spațiul post-sovietic și să-i crească popularitatea în străinătate.

Totodată, documentul prevede crearea unei serii unificate de manuale școlare pentru limbile popoarelor Rusiei și o metodologie unificată de predare. În tastatura chirilică va fi alocat un spațiu special pentru literele limbilor naționale.

În iunie, Duma de Stat a adoptat o lege care restricționează folosirea cuvintelor străine în spațiul public, un pas descris drept „protecția limbii ruse de excesul de împrumuturi”. Legea impune limite în utilizarea cuvintelor străine pe afișe, etichete, reclame și în denumirile complexelor rezidențiale.

Tot în iunie, Putin a cerut renunțarea „consecventă la împrumuturile vulgare și mecanice din alte limbi, care nu îmbogățesc, ci murdăresc și denaturează limba rusă”. El a subliniat necesitatea folosirii alfabetului chirilic în spațiul public, în locul unui „amestec” de litere latine și alte simboluri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: