„Judecătorii care au luat decizii cu privire litigiile, ce făceau parte din schema de spălare a banilor numită „Laundromat”, au înțeles ce se întâmplă cu adevărat. Însă, ei au fost impuși să adopte deciziile necesare schemei”. Declarații în acest sens au fost făcute de Mihail Gofman, fostul şef adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor al Centrului Național Anticorupție, în cadrul unui interviu pentru NM.
Potrivit lui Gofman, fostul judecător Victor Orîndaș are un material video în care „un fost președinte al Curții Constituționale îi cere să îndeplinească toate formalitățile pentru tranzitul banilor”.
„Aproximativ 1,5 miliarde de dolari au trecut prin el. Se temea, dar i s-a spus că totul este aranjat. Am văzut acest videoclip. Eu însumi l-am luat [pe judecător] de mână și l-am dus la serviciile speciale americane”, a spus Gofman.
***
„Laundromatul” se consideră a fi cea mai mare operațiune de spălare a banilor prin intermediul băncilor moldovenești. În cadrul schemei, din anul 2010 și până în 2013 au fost spălate cel puțin 22 de miliarde de lei, bani retrași din Rusia. În 2016 au fost inițiate dosare penale împotriva a 15 judecători care au luat decizii cu privire la „Laundromat”. Victor Orîndaș a fost singurul judecător care a reușit să părăsească Republica Moldova înainte de a fi reținut.
În septembrie 2020, Procuratura Anticorupție a scos de sub urmărire penală 13 din 15 judecători anchetați în dosarul „Laundromat”. În 2021, judecătorul Ghenadie Brînaz a fost achitat, iar ex-judecătorul Igor Vornicescu a fost găsit vinovat de pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii. Însă, acesta a fost eliberat de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripţiei de tragere la răspundere penală.