La summitul de la Atena, 11 țări au adoptat o declarație în susținerea Ucrainei. Printre semnatari – președinta Maia Sandu
Full Article 2 minutes read

La summitul de la Atena, 11 țări au adoptat o declarație în susținerea Ucrainei. Printre semnatari – președinta Maia Sandu

La summitul de la Atena, 11 țări au adoptat o declarație în susținerea Ucrainei, scrie Evropeiskaea Pravda. Printre semnatari este și președinta Maia Sandu, iar în declarație se menționează despre sprijinul țărilor inclusiv pentru Republica Moldova. 

Potrivit declarației, țările și-au exprimat sprijinul pentru „independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, bazate pe valorile democrației și statutului de drept, în fața agresiunii ruse”.

În declarație se mai menționează că dincolo de Balcanii de Vest, Ucraina și Moldova, care sunt adiacente geografic statelor membre UE, împărtășesc o moștenire europeană comună și „ca investiție strategică în pace, securitate și stabilitate în Europa este important ca aceste regiuni să fie acceptate ca membri cu drepturi depline ai familiei europene”.

„Invazia rusă a Ucrainei este un moment cheie pentru Europa, care creează un nou nivel de conștientizare a principiilor comune, a unității și a unui viitor comun în cadrul UE. Acesta este un moment critic pentru securitatea, pacea și stabilitatea continentului nostru european”, se mai arată în declarație, potrivit sursei.

Semnatarii au mai subliniat „disponibilitatea de a sprijini Ucraina și Moldova în următorii pași în procesul de aderare de îndată de vor fi finalizate reformele necesare.

Documentul a fost semnat inclusiv de președinta Moldovei Maia Sandu, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski, preşedintele Serbiei Aleksandar Vucic, președintele Muntenegrului Jakov Milatović, dar și premierul României Marcel Ciolacu. Semnarea documentului a avut loc în prezența președintelui Consiliului European Charles Michel și a președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

***

Amintim că președinta Republicii Moldova Maia Sandu și omologul ei ucrainean Vladimir Zelenski se află într-o vizită de lucru la Atena. Cei doi șefi de state au fost invitați de prim-ministrul Republicii Elene Kyriákos Mitsotákis. Liderii de la Chișinău și Kiev participă la o reuniune de lucru a șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest, organizată de premierul Mitsotákis.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: