Rusia ia în considerare în planurile sale politico-militare și diplomatice încercările Occidentului de a crea un „al doilea front” în Georgia și Moldova, precum și cotingentul militar polonez desfășurat la granița cu Belarus. Declarația a fost făcută, pe 14 aprilie, de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov în cadrul unei conferințe de presă.
„Combinația acestor factori nu permite nimănui să se relaxeze, și nici nu ne relaxăm, vedem toate acestea și ținem cont de toate acestea în planificarea noastră – atât politico-militară, cât și diplomatică și în alte relații”, a declarat Lavrov.
El a meționat că Rusia a asistat la încercări de a determina conducerea georgiană să creeze un „al doilea front”, dar autoritățile țării au dat dovadă de o abordare responsabilă și au respins acest tip de acțiune. În plus, a adăugat ministrul, au existat informații potrivit cărora au existat, de asemenea, încercări de a face un „al doilea, al treilea front” și din Moldova.
„Felul în care Occidentul tratează o conducere sau alta a fost clar demonstrat atunci când în Moldova au avut loc proteste împotriva liniei pro-occidentale a președintelui și Guvernului, proteste împotriva ignorării intereselor de dezvoltare economică. Iar Occidentul a condamnat acest lucru aproape ca pe o tentativă de răsturnare a autorităților legitime. Exact în același timp, în Georgia au avut loc proteste împotriva unui proiect de lege absolut clar, ușor de înțeles, conform căruia dacă primești bani din străinătate și ești implicat în activități sociale și politice – te rog, raportează de unde provin banii. În cazul Georgiei protestele au fost susținute activ (de Occident – n.r.), iar protestatarii erau stimulați pentru a săvârși încă o revoluție colorată”, a menționat Lavrov.
Ministrul rus a amintit, de asemenea, că Polonia a concentrat un contingent militar la granița cu Belarus, lucru care, potrvit acestuia, „nu trebuie nici el de uitat”.
Amintim că autoritățile, inclusiv președinta țării Maia Sandu, a acuzat în repetate rânduri Rusia că ar planifica activități subversive în Republica Moldova. De cealaltă parte, Moscova susține că Uniunea Europeană și SUA ar înfăptui o imixtiune fără precedent în politica internă din Moldova.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!