Lei, euro sau benzină. Patru inspectori de patrulare, reținuți CNA pentru mită de la șoferi
Full Article 2 minutes read

Lei, euro sau benzină. Patru inspectori de patrulare, reținuți CNA pentru mită de la șoferi

Patru inspectori de patrulare au ajuns în izolatorul CNA, după ce au fost documentaţi mai multe luni de ofiţerii Direcţiei generale teritoriale Sud şi procurorii anticorupţie. Poliţiştii sunt bănuiţi că ar fi pretins mită, la traseu, de la şoferii care încălcau regulile circulaţiei rutiere, se arată într-un comunicat publicat pe 16 martie.

Cei patru poliţişti din cadrul  Batalionului de patrulare „SUD” al INSP al IGP sunt cercetaţi pentru corupere pasivă, în cadrul a 5 cauze penale. În seara de 15 martie, aceștia au fost aduşi la sediul DGT Sud a CNA şi au fost reţinuţi pentru 72 de ore. Filajul ofiţerilor CNA a adus probe incontestabile pe masa procurorilor, în imagini video şi audio, care atestă pretinderea de mită de la conducătorii auto. Cazurile de corupere au avut loc în maşina de serviciu a inspectorilor de patrulare, pe mai multe trasee din Comrat, în momentul în care şoferi beţi, fără acte sau care încălcau alte reguli ale circulaţiei rutiere erau somaţi să dea mită pentru a nu fi sancţionaţi.

Potrivit materialelor celor 5 cauze, conexate într-o procedură, poliţiştii au fost surprinşi când pretindeau şi primeau diferite sume de bani, dar şi bunuri. Sumele variau de la 200 de lei la 500 de euro și erau primite sistematic, zi de zi, de către membrii echipajului de patrulare. Negocierile nu se rezumau doar la bani, fiind documentate şi două cazuri în care poliţiştii au primit, în schimbul neîntocmirii proceselor verbale, câte 20 sau 30 de litri de benzină.

Amintim că, acum o lună, alţi 7 poliţişti de la Cahul au fost reţinuţi, fiind suspectaţi de aceeaşi schemă de corupere. În prezent, aceștia sunt cercetaţi pentru abuz şi corupere pasivă.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, oamenii legii riscă până la 10 ani de puşcărie, amendă penală şi privare de dreptul de a ocupa funcţii publice.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: