YouTube

Liber la export…pe hârtie. De ce antreprenorii moldoveni nu exportă carne și ouă în UE?

Ouăle moldovenești și carnea procesată de pasăre pot fi exportate pe piața din UE. O decizie în acest sens a fost luată acum câteva luni, însă producătorii din Moldova nu se prea grăbesc să-și exporte marfa.

Mai multe surse apropiate domeniului agriculturii au confirmat pentru NM că la trei luni de la deschiderea pieței UE pentru ouăle și carnea procesată de pasăre din Moldova (conserve, și alte produse – NM), exportul acestor produse nu a început.

Menționăm că la începutul lunii martie Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat că Moldova a primit dreptul să exporte carne procesată de pasăre și ouă de categoria A.

Directorul adjunct al ANSA, Alexandru Manciu, a confirmat pentru NM că Moldova nu a început deocamdată exportul de ouă și carne procesată de pasăre în UE. „ANSA a obținut dreptul de a exporta ouă de categoria A (categorie superioară – NM) și de carne procesată de pasăre și acum agenții economici pot primi o autorizație în acest sens”, a spus Manciu.

El a menționat că în cazul exportului de ouă, antreprenorii sunt obligați să îndeplinească cerințele UE privind siguranța produselor și condițiile de creștere a păsărilor pentru a primi autorizația. „De exemplu, pasărea trebuie să fie crescută în aer liber, iar în țara noastră este permisă și creșterea în cuști”, a menționat vicedirectorul ANSA. Potrivit lui, în Moldova sunt câteva companii care depun efort pentru a corespunde cerințelor UE și care ar putea obține în viitor autorizație de export a ouălor.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Iurie Scripnic, a precizat pentru NM că în Moldova sunt trei agenți economici care sunt gata să exporte ouă  în volumele și calitatea cerută pe piața UE. „În special există o companie care își exportă deja produsele în Africa”, a menționat funcționarul.

În cazul exportului de produse din carne procesată, antreprenorii moldoveni trebuie să găsească în UE parteneri și piețe de desfacere. „Probabil că le este confortabil să lucreze așa. Deși sunt și antreprenori care vin și întreabă despre condițiile de export”, a spus directorul adjunct al ANSA.

Potrivit datelor ANSA, în Moldova sunt aproximativ 6 milioane de păsări. Anual, țara noastră produce 45 de mii de tone de carne de pasăre și 253 de milioane de ouă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Noaptea Sânzienelor la Castel Mimi cu Zdob și Zdub și Catharsis. O seară de vară cu folclor reinventat, tradiții și vinul servit la Summit-ul EPC

Luna iulie vă aduce cea mai mare petrecere a sânzienelor din ţară, care are loc an de an la Castel Mimi. Pe 5 iulie, la ora 16:00, porţile singurului castel vinicol din ţară se deschid pentru toţi doritorii de a se distra şi petrece o seară de vară în compania celor apropiaţi, cu tradiţii renăscute, vin şi muzică live.

Evenimentul din acest an readuce în prim plan sânzienele, sau drăgaicele, care se considerau a fi zâne bune, protectoare ale culturilor agricole. În prima sâmbătă din luna lui cuptor sunteţi invitaţi să purtaţi piese vestimentare tradiţionale şi să fiţi parte dintr-un eveniment unic, în care să împletiţi coroniţe din levănţică pe iarbă, să participaţi la un ritual mistic de ghicit în ceară şi vă distraţi cu jocuri, activităţi sportive sau dans.

Noaptea Sânzienelor aduce la Castel Mimi renumitele trupe Catharsis şi Zdob şi Zdub, care vor interpreta celebrele lor hituri, într-o seară cu folclor reinventat. Felicia Dunaf va fi gazda serii şi va întreţine atmosfera cu ritmuri şi piese de neuitat.

Pe durata serii oaspeţii adulţi vor servi vinul sec “Sânzienele”, produs de Castel Mimi – un cupaj din soiurile autohtone Feteasca Albă, Feteasca Regală şi Viorica. Este acelaşi vin apreciat de liderii europeni prezenţi la Summit-ul Comunităţii Politice Europene, desfăşurat în Moldova. Castel Mimi investeşte anual în extinderea plantaţiilor acestor soiuri locale, susţinând valorile autentice ale regiunii.

Pe lângă vinul bun, pus la gheaţă de organizatori, evenimentul va fi condimentat cu plăcinte tradiţionale şi bucate delicioase, gătite la Open Air Kitchen. Copiii vor avea parte de distracţii şi acces la un Cinema Room exclusiv pentru ei.

Sunteţi invitaţi să daţi prioritate transportului ecologic, să lăsaţi maşinile acasă şi să veniţi la Castel Mimi cu Trenul Vinului, care porneşte din Gara Chişinău şi vă aduce înapoi în capitală la finalul serii.

Bilete disponibile pe Castel Mimi sau pe Itiket

Să nu uităm să imortalizăm și vinul “Sânzienele” în poze – totul pornește de la el.

Ne vedem pe 5 iulie la Noaptea Sânzienelor – o seară cu lume frumoasă, tradiţii şi vin bun.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: