Liderul AfD din Germania afirmă că partidul dorește relații mai strânse cu Rusia

Alice Weidel, co-președinta partidului de extremă dreapta „Alternativa pentru Germania” (AfD) și candidată la funcția de cancelar, a declarat că formațiunea sa își propune să stabilească „relații foarte bune” cu Rusia. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat publicației germane Bild, în care Weidel a subliniat necesitatea unui dialog deschis și a reluării cooperării economice cu Moscova, citat de Meduza.

Potrivit jurnalistului Bild, programul electoral al AfD include măsuri ce vizează eliminarea sancțiunilor impuse Rusiei pentru a facilita comerțul liber. De asemenea, partidul susține reabilitarea conductei de gaz Nord Stream, care transporta gaz rusesc către Europa înainte de a fi avariată.

„Ne dorim relații foarte bune cu vecinii noștri europeni. Dar, în același timp, vrem relații foarte bune și cu marile puteri, inclusiv cu Rusia”, a afirmat Weidel. „Vrem să punem capăt politicii sancțiunilor, care, în primul rând, dăunează țării noastre”, a adăugat lidera AfD.

În ceea ce privește lipsa criticilor la adresa Rusiei, Weidel a explicat că aceasta se datorează dorinței partidului de a construi o relație solidă și benefică cu Moscova. „Nici Donald Trump nu critică Rusia. Cu toții trebuie să ne așezăm la masa negocierilor. Consider că aceasta este o politică serioasă”, a punctat ea.

Poziția AfD privind Rusia contrastează puternic cu cea a principalelor partide politice germane, care susțin menținerea sancțiunilor ca răspuns la agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei. În același timp, retorica pro-rusă a formațiunii de extremă dreapta continuă să genereze critici atât pe plan intern, cât și internațional, în contextul tensiunilor geopolitice actuale.

Anterior, miliardarul Elon Musk, mâna dreaptă a lui Donald Trump, a transmis prin live streaming discuţia sa cu şefa partidului german de extremă dreapta, AfD, folosind puterea platformei sale de social media X pentru a amplifica mesajul acesteia înainte de viitoarele alegeri naţionale şi sporind îngrijorările în întreaga Europă cu privire la faptul că cel mai bogat om al planetei încearcă să influenţeze politica altor state

AfD a fost înfiinţată în 2013 şi a evoluat constant spre dreapta. Iniţial, platforma sa s-a axat pe opoziţia faţă de salvarea membrilor din zona euro aflaţi în dificultate, însă opoziţia vehementă faţă de decizia cancelarului de atunci, Angela Merkel, de a permite intrarea unui număr mare de refugiaţi şi alţi imigranţi în 2015 a făcut din acest partid o forţă politică semnificativă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

socialistii.md

„Provocare politică”. Reacția socialiștilor la informațiile despre plătirea participanților la mitingul organizat în capitală

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că nu are „nicio legătură” cu persoanele care ar fi oferit bani pentru participarea la mitingul pe care l-a organizat alături de alte trei formațiuni – informații comunicate anterior de poliției. PSRM a catalogat datele despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 26 iulie.

Acuzațiile lansate astăzi la adresa participanților la miting nu sunt altceva decât o provocare politică, menită să discrediteze un protest legitim al cetățenilor. PSRM declară oficial: nu avem nicio legătură cu persoanele care, potrivit unor informații, ar fi împărțit bani și considerăm acțiunile acestora o tentativă deliberată de a compromite mitingul și de a deturna atenția publică de la esența revendicărilor”, a declarat PSRM.

Totodată, formațiunea a solicitat organelor de drept să prezinte „informații complete” persoanele „reținute” și despre circumstanțele în care s-au produs faptele. Partidul a mai menționat că va iniția și o anchetă internă.

PSRM își reconfirmă angajamentul față de protestul pașnic și democratic. Vom continua să apărăm drepturile cetățenilor la libertatea de opinie și de întrunire, în pofida tentativelor evidente ale regimului de a transforma țara într-un stat polițienesc”, a adăugat partidul.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva formațiunii de guvernământ PAS. Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS” „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că cetățenii prezenți la miting ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. IGP a menționat că oamenii legii au documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani. IGP a mai precizat că atât cei care au oferit bani, cât și cei care i-au acceptat vor fi documentați.

Informațiile despre remunarare au fost însoțite de un videoclip în care un bărbat, aflat printre manifestanți, pare să ofere bani.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: