Limba de stat, motiv de reproș în parlament: „Eu nu vreau să asist la ședințele Dumei de Stat a Federației Ruse”
Full Article 2 minutes read

Limba de stat, motiv de reproș în parlament: „Eu nu vreau să asist la ședințele Dumei de Stat a Federației Ruse”

Deputatul Partidului Democrat (PDM) Ion Leucă s-a arătat indignat de faptul că în cadrul ședințelor plenare a parlamentului Republicii Moldova se țin discursuri în limba rusă. Acesta le-a cerut colegilor săi să vorbească în „limba de stat”. Intervenția a avut loc în urma unei declarații a deputatului socialist Vasile Bolea.

„Eu nu vreau să asist la ședințele Dumei de Stat a Federației Ruse. Eu am respect față de toate entitățile naționale din Moldova, dar nu mi-aduc aminte ca în Duma de Stat a Fed. Ruse să fi vorbit cineva în limba bașchiră, iacută sau a altor naționalități care conviețuiesc pe teritoriul Fed. Ruse. Toți stimează statalitatea statalitatea Fed. Ruse, limba de stat acceptată în Fed. Rusă și vreau ca în statul Republica Moldova, pentru care am luptat și am riscat cu propria viață să îmi fie respectată limba de stat”, s-a adresat Leucă deputaților.

Intervenția a fost aplaudată de câțiva colegi ai parlamentarului. Vicepreședintele parlamentului Vlad Bătrîncea, care conducea ședința plenară, nu l-a lăsat pe Bolea să îi dea replică lui Leucă.

Reacția vine după ce deputatul socialist Vasile Bolea a avut o luare de cuvânt în limba rusă de la tribuna centrală a parlamentului. Bolea a motivat că va vorbi în rusă „special pentru tovarășul Octavian Țîcu”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: