„Limba moldovenească” nu mai există. Legea privind limba română, publicată în Monitorul Oficial
Full Article 2 minutes read

„Limba moldovenească” nu mai există. Legea privind limba română, publicată în Monitorul Oficial

Legea prin care sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română” în legislația din Moldova și în Constituție a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Legea, promulgată de președinta Maia Sandu, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 24 martie 2023.

„Limba moldovenească” nu mai există. Legea privind limba română, publicată în Monitorul Oficial

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a promulgat legea prin care sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română” pe 22 martie. Șefa statului a declarat că a fost confirmat „un adevăr istoric și incontestabil – limba de stat a Republicii Moldova este cea română”.

În toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Printre prevederile proiectului mai figurează considerarea desuetudinii textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Totodată, Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, va fi numită „Limba română”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: