„Lipsă de transparență”. Peste 100 de ONG-uri au semnat un apel, după ce concursul pentru funcția de director al ANRE a fost anulat
Full Article 4 minutes read

„Lipsă de transparență”. Peste 100 de ONG-uri au semnat un apel, după ce concursul pentru funcția de director al ANRE a fost anulat

O platformă din Moldova, din care fac parte peste 100 de organizații, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la anularea concursului pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Este vorba despre Platforma Națională a Forumului Societății Civile a Parteneriatul Estic. Aceasta a spus că lansarea unui nou concurs a avut loc „fără a fi prezentare motive clare cu privire la finalitatea concursului precedent”. Platforma a declarat că atestă lipsă de claritate și transparență a procedurilor. 

Platforma a menționat că în pofida faptului că Vasile Plămădeală a promovat pe 23 februarie toate etapele concursului organizat de Comisia economie, buget și finanțe, fiind clasat pe primul loc și urma să fie propus Parlamentului pentru a fi ales pe 12 aprilie, Direcția de comunicare a Parlamentului a anunțat lansarea unui nou concurs pentru funcția de director al ANRE.

Membrii Platformei au declarat că lansarea unui nou concurs a avut loc „fără a fi prezentare motive clare și obiective cu privire la finalitatea concursului precedent”.

„Atenționăm cu privire la lipsa de claritate, previzibilitate și transparență a procedurilor”, a precizat Platforma. Aceasta a făcut apel la majoritatea parlamentară „să se ghideze de principiile de transparență, meritocrație și independență, pentru care atât de mult militează”.

Platforma a precizat că ANRE este principala autoritate publică responsabilă de reglementarea sectorului energetic.

„Asigurarea independenței acesteia de politic este baza unui proces profesionist, conform și adecvat de reglementare, în special în contextul proceselor politice care vizează viitoarele alegeri locale, prezidențiale și parlamentare”, a declarat Platforma.

Cea din urmă a mai spus că „asemenea acțiuni pot amâna și lansarea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, având în vedere că Comisia Europeană urmează să evalueze și să publice în toamna anului curent Raportul de evaluare privind nivelul de pregătire a țării în acest sens”.

Platforma a fost creată în 2011 și în acest moment are peste 100 de organizații membre, 7 dintre acestea constituind organizații-umbrelă pentru alte peste 255 de organizații. Transparency International Moldova, Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, Fundatia Soros-Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Promo-LEX, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Comunitatea Watch-Dog, Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Congresul Autorităților Locale din Moldova și Institutul European de Studii Politice din Moldova sunt printre membrii Platformei.

***

În februarie 2023, Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului a anunțat că Vasile Plămădeală este câștigătorul concursului lansat pentru ocuparea funcției de director al Consiliului de administrație al ANRE. Se menționa că funcția acestuia urma să fie propusă pentru vot în plenul Parlamentului.

Pe 12 aprilie, Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului a decis lansarea unui nou concurs public pentru selectarea candidatului la funcţia de director al Consiliului de administraţie al ANRE. Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică este format din cinci directori, care sunt numiți în funcție de către Parlament, pe bază de concurs.

Tot pe 12 aprilie, Plămădeală a declarat că după ce candidatura sa a fost propusă legislativului, i s-a comunicat că nu va fi susținută de fracțiunea PAS, din cauză că experiența lui managerială nu corespunde criteriilor prevăzute de lege. Totodată, Plămădeală a spus că „neoficial i s-a transmis că majoritatea parlamentară ar avea un candidat pentru această poziție, care la etapa concursului nu era disponibil pentru participare”.

Deputatul PAS și președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe Radu Marian a declarat că „până a fi înaintată în plen, candidatura lui Plămădeală a fost trimisă Comisiei juridice, numiri și imunități pentru a fi avizată și pentru a confirma faptul că acest candidat corespunde normelor legale”. „Comisia Juridică a constatat și a emis o decizie care denotă că domnul Plămădeală nu corespunde criteriului legal care presupune 3 ani de experiență de conducere într-o instituție publică sau entitate reglementată de ANRE”, a precizat el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: