Lituanienii au donat €14 mln pentru procurarea radarelor de apărare aeriană, pentru Ucraina
Full Article 2 minutes read

Lituanienii au donat €14 mln pentru procurarea radarelor de apărare aeriană, pentru Ucraina

Lituania a adunat 14 milioane de euro pentru a cumpăra radare pentru Ucraina, transmite BBC Russian. Pe 24 februarie, în ziua când s-a marcat un a de la invazia Rusiei în țara vecină, postul de radio lituanian LRT a finalizat campania de strângeri de fonduri pentru procurarea radarelor. Suma strânsă a depășit de aproape trei ori pe cea care a fost stabilită inițial. 

Campania a fost anunțată la începutul lunii ianuarie și s-a încheiat în ajun, cu un concert-telemaraton „Radarom”, care a fost transmis în direct. Locuitorii lituanieni și reprezentanții mediului de afaceri care au dorit să doneze bani au putut-o face prin apelarea unui număr special.

Potrivit postului de radio LRT, numai în ultima jumătate de oră a telemaratonului au fost donați peste jumătate de milion de euro.

Președintele Lituaniei Gitanas Nauseda a adresat un mesaj în timpul evenimetului: „Să ne amintim – acum un an se vorbeau de tot felul de lucruri – patru, cinci zile, două săptămâni, poate reușesc reușesc să reziste sau poate nu. Astăzi spunem că monstrul nu mai poate continua lupta și cade treptat în disperare”, a menționat acesta.

Președintele lituanian a mai spus că ucrainenii fac sacrificii inimaginabile, iar lupta lor demonstrează forța și caracterul extraordinar al poporului ucrainean.

Potrivit informațiilor, 14 milioane de euro sunt suficiente pentru 14 sisteme radar.

Precizăm că, anul trecut, Lituania a strâns bani și pentru achiziționarea unei drone de luptă Bayraktar pentru Ucraina. Atunci au fost adunați aproximativ 6 milioane de euro, dar producătorul turc de drone, a declarat că o va oferi gratuit, cu condiția ca majoritatea banilor strânși să fie folosiți ca ajutor umanitar pentru ucraineni, iar restul să fie folosiți pentru a dota aparatul cu arme.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: